Így adják és veszik az embereket a modern rabszolgapiacon

Két dolog kell a modern rabszolgaság életben tartásához: egy Google-applikáció és elég laza törvények...

A 4Sale nevű Google-app segítségével nem csak tévét, hűtőt vagy biciklit lehet venni, hanem háztartási alkalmazottat is. Párszázezer forintért a Közel-Keleten bárki vehet magának szolgát, akit - a BBC kisfilmjéből idézünk - akár éjjeli 5-kor is felébreszthetnek, és bőven elég, ha havi egyszer kap mobiltelefont, hogy a családjukkal beszélhessenek.

A szolgál többsége nyugat-afrikai országokból érkezik, igen gyakran fiatalkorú lányok, és azért vállalnak munkát Kuvaitban, Szaud-Arábiában, Jordániában, hogy kihúzzák családjukat a nyomorból, esetleg tanulhassanak, könnyebben - több hozománnyal - férjhez mehessenek. Ehhez képest a legtöbbször idegenben ragadnak, és két-három havi bérnél többhöz másfél év szolgálat után sem jutnak.

A probléma az, hogy a Közel-Keleten a vízumot a szponzor, a meghívó személyéhez kötik, aki ugyebár a munkaadaó - tulajdonos - is egy személyben. Ők innentől magukhoz is veszik az útlevelet, és a 4 Sale-en gyakorlatilag azt adják tovább jó pénzért. A BBC által lebuktatott kuvaiti rabszolgatartók között olyan is van, aki magát rendőrnek vallja, így nagyjából érezhetjük, milyen szintű visszaélésekről van szó az országban...

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!