Így fagyizgatnak a Szegedi Állatkert tigrisei - videó

A nagy hőségben az állatok is vágynak egy kis hűsölésre, ezért a Szegedi Vadaspark szibériai tigriseit fagyival kínálták meg a gondozóik.

Borisz és Igor 15 éves, Csehországban született szibériai tigris testvérpár. 2009-ben kerültek Rigából Szegedre az európai fajmegmentési programnak köszönhetően. Gondozójuk szerint lustálkodva élik mindennapjaikat, hasonlóan, mint a macskák, csak épp nem két kilós, hanem kétmázsás testben. Nyugalmukból kizárólag az állatorvos megjelenése tudja őket kibillenteni, illetve ha egyszerre több gondozó bukkan fel a közelükben.

Fejenként napi nyolc kiló húst esznek,

amit esti záráskor kapnak meg, kivétel ez alól, ha kánikula van, mert akkor a nagymacskák is fagyizhatnak. Így történt ez ma is, ugyanis mindkét tigris kapott egy kétkilós jégtömböt, benne olyan nyalánkságokkal, mint a heringek, a húslé és a lóhús cafatok.

"Ismerik a csemegét, szeretik, kellemes érzetet okoz nekik"– mondta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részleg vezetője. "Harminc perc alatt el is fogyasztották. A fagyit környezetgazdagítás gyanánt adjuk, azért, hogy állataink ne unatkozzanak."

A tigrisek a vadonban 8-10 évig maradnának életben, de mivel a Vadasparkban megfelelő ellátást kapnak, nem kell a vadon veszélyeivel megküzdeniük és állatorvos is kezeli őket szükség esetén, már

15 esztendősen élik boldog nyugdíjas éveiket.

Igor két éve nagy médiafigyelem mellett egy különleges műtéten esett át. Már évek óta küzdött csípőízületi gyulladással, fájdalmai voltak, és nehezen járt, amikor az operáció megtörtént. Dr. Gippert Róbert állatorvos a sajátsejtes ízületkezelési eljárás keretében a tigris testéből Lipogems eszközökkel kis mennyiségű zsírszövetet vett ki, amit mechanikusan megtisztított, majd ugyanazon 45-60 perces eljárással visszaültetett a kezelésre szoruló ízületbe. A megkopott ízület gyógyulása, mint az embereknél, Igor esetében is a saját sejtek regeneratív, öngyógyító hatásának köszönhetően, külső anyag használata nélkül történt. Igor a beavatkozás után két esztendővel is – korához képest – remekül van, sétál, heverészik, és nagyokat fagyizik.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!