2020.10.30. Italiano
A superfoodnak nevezett gyümölcsök, gabonák, magok és zöldségek tápanyagban gazdagok, nagyon jó hatással vannak az egészségre.
Hazánkban is sokféle superfood megterem. A sárvári Spirit Hotel orvosa, Dr. Tatár Ákos most bemutat néhányat közülük.
Hajdina – a köretek királynője
A hajdina gyakorlatilag azonos rosttartalommal bír, mint mondjuk a quinoa, viszont sokkal olcsóbb annál. Nagy mennyiségben található meg benne E-, C- és többféle B-vitamin is, továbbá tartalmaz mangánt, rezet, magnéziumot és cinket is. Fogyasztása jó a májnak, és jótékonyan hat a koleszterinszintre, sőt cukorbetegek is bátran ehetik. Teheted fasírtba, de köretnek és levesbetétnek is kitűnő.
Mandula – a kemény külső értékes belsőt rejt
A mandula a makadámdióhoz hasonlít, sőt számos értékében jobban is szerepel annál. Riboflavint és L-karnitint tartalmaz, amelyek serkentik az agyműködést. A benne rejlő nagy mennyiségű E-vitamin semlegesíti a szabad gyököket a szervezetedben, emellett csökkenti az oxidatív stressz mértékét, így segít védekezni a daganatok ellen. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Eheted magában, de finom hozzávalója lehet süteményeknek vagy akár salátáknak is. A Spirit reggeli
újdonságában, a superfood smoothiek egyikében is található mandulatej. A hotel ezzel az újítással szeretne kedveskedni azoknak, akiknek a pihenés alatt is fontos az egészséges napkezdés. A hat frissítő ital közül mindnek más-más hatása van a szervezetre – tisztít vagy épp energetizál –, így bizosan mindenki megtalálja a kedvére valót.
Napraforgómag – egy magnyi egészség a nap erejével
A jó öreg napraforgómagnak ugyan nem olyan jó a marketingje, mint például a fenyőmagnak, ám belbecs és ár szempontjából is felveszi vele a versenyt. Segíti a vérképződést és az emésztést. Jótékonyan hat a csontokra, az izmokra és a szívre. Az idegrendszer és az anyagcsere jó barátja. Fehérjék, sok-sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem és foszfor is található a kis szemekben. Esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban, magnéziumban és szelénben gazdag mag. Kiemelkedő folsavtartalma igencsak értékessé teszi a nők számára.
Lenmag – az aprócska csodaszer
Igaz, hogy a chia magot nehéz lecserélni, de adj esélyt helyette olykor a lenmagnak is! Magasabb az Omega-3 zsírsav tartalma, mint a ma olyan divatos azték zsályáé – ez a chia mag másik neve. A lenmagban megtalálhatóak egyebek mellett B-vitaminok, antioxidánsok, mangán, cink, lignán és szelén. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát, Nagyon ízletes adaléka lehet turmixoknak, granoláknak vagy zsömléknek és kenyereknek.
Repceolaj – Észak olívaolaja
A kókuszolaj igencsak megosztja a szakembereket, egyszer károsnak kiáltják ki, aztán mégis jótékonynak találják. Szerencsére kéznél van egy remek alternatíva: a repceolaj, amiben biztosan nem fogsz csalódni! A repce nemcsak sárga virágával örvendeztet meg, hanem a belőle sajtolt olaj is sok jó tulajdonsággal rendelkezik. Észak olívaolajának is nevezik, nem véletlenül: bővelkedik Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban, továbbá E- és K-vitaminban. Egyensúlyban tarja a vércukor- és koleszterinszintet. Nem hőérzékeny, így nyugodtan használhatod sütésre és főzésre is, de salátadresszing alapanyagként is igazán jó választás.
Csipkebogyó – a kiapadhatatlan C-vitaminforrás
Az egyik legnépszerűbb superfood kétségtelenül a goji bogyó. Az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel orvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek a népszerű gyümölcsnek szinte az orrunk előtt van a legjobb helyettesítője: a csipkebogyó. Ez a kis piros termés huszonkétszer több C-vitamint tartalmaz, mint felkapott társa. Elképesztő, nem igaz? Szerves savakat, ásványi sókat és pektint is magában rejt. Serkenti a vese- és epeműködést, támogatja az immunrendszert. Kedvező élettani hatása már régóta ismert, mégis egy ideje mellőzik. Húsából leggyakrabban tea, illetve szörp készül, de lekvár formájában is érdemes kipróbálnod!