Így használd fel a karalábét!

Változatosabb, mint gondolnánk – ötletek karalábéra

Habár gyökérzöldségnek tűnhet első pillantásra, a karalábé valójában a föld felszínén nő, akár a káposztafélék - írja az Ízes Élet. A brokkoli és a kelbimbó rokona, édeskés íze és ropogós állaga miatt

sokan kedvelik nyersen fogyasztva is.

Amikor megvásároljuk, próbáljunk olyan zöldségeket választani, amelyekről nem távolították el a leveleket, ezek ugyanis pár nap alatt elszáradnak, azaz állapotuk tanúskodik arról, hogy mennyire frissek a kiszemelt példányok. Otthon aztán nyugodtan távolítsuk el a leveleket, ám ha biozöldséget vettünk, bátran használjuk fel ezeket is. Akármilyen recept mellett is döntünk, mosás után a karalábét hámozzuk meg, külső, kemény rétegétől szabaduljunk meg. Ezután már feldarabolhatjuk kedvünkre.

Milyen ételeket készíthetünk belőle?

Fogyasszuk nyersen!

Nem feltétlenül kell megfőzni, ha szép zsenge karalábét vettünk. Kifejezetten frissítő, üdítő az íze, ropogós állaga miatt ideális nyári salátákba. És ha már unjuk a zellerszárat és a hasábokra vágott répát, karalábécsíkokat is tálalhatunk a mártogatósok mellé.

Pirítva minden jobb!

Kívül barna és karamellizált lesz, belül pedig puha, főtt burgonyára emlékeztető állagú. Wokos, serpenyős ételekbe tegyük. Ne vágjuk túl keskeny hasábokra a karalábét, így fog a ropogós és a puha állag egyaránt megjelenni a zöldségben.

A többi tippet a karalábé elkészítéséről olvasd el az Ízes Élet cikkében!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!