Így kellene helyesen ülnöd!

A túl sok ülés rossz hatással van mozgásszerveinkre, különösen a gerincünkre.

Fokozza a problémát, hogy sokan nem vagyunk tisztában a helyes ülés szabályaival sem, pedig azokat betartva elkerülhetnénk a kínzó mozgásszervi fájdalmakat. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen módszerekkel tudjuk az állandó ülés okozta panaszokat megelőzni.

Az orvostudomány új kutatási területe

Az ülő életforma rendkívül káros, krónikus betegségek kiváltó oka (elhízás, a szív-és érrendszeri megbetegedések a különböző mozgásszervi betegségek és a cukorbetegség). A mozgásszegény életmód okozta tüneteket az orvostudomány külön kutatási területként vizsgálja és összefoglalóan “ülésbetegségnek” is nevezi. „Nagyon sokat ülünk egy helyben, az autóban, a munkahelyünkön, a számítógép előtt, vagy otthon a televíziót nézve. (...) Főleg a derék alsó szakaszának fájdalmára panaszkodnak, amely egyértelműen a hosszú ideig tartó és helytelen pozícióban történő üléssel hozható összefüggésbe.” – osztja meg véleményét Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Mit tehetünk? – A helyes ülés alapszabályai

Ülő helyzetben a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 110 fokos szöget zárjon be
Az ülő felület olyan hosszú legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot
A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét és a derekat!
Használjunk mobil ülőfelületű (levegővel töltött) párnát, vagy dolgozzunk irodai szék helyett labdán. Ezek az eszközök biztosítják aktív izommunkát ülés közben. A mikromozgásoknak köszönhetően a gerinc melletti izmok nem merevednek be és elkerülhetjük, hogy órákra mozdulatlanok legyünk.
Fontos, hogy asztal magassága úgy legyen beállítva, hogy ne kelljen fölé görnyedni és az alkar is kényelmesen legyen alátámasztva írás közben!
Ha valaki egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány nyújtózó mozdulatot, izommegfeszítést!
TV nézés közben is ajánlott minél gyakrabban felállni, esetleg közben szobabiciklizni.
Az ülés okozta panaszok megszüntetésére hatásos segítség az aktív fájdalomcsillapítás
A fenti változtatásokkal elérhető, hogy a mozgásszegény életmód szempontjából leginkább érintett irodai dolgozók csökkentsék a mozgásszervi elváltozások kialakulásának esélyét és az ezzel járó fájdalmat. Ha valakinél mégis visszatérő panaszok jelentkeznek, abban az esetben érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magát, mert az idejében kezelt mozgásszervi elváltozások jól gyógyíthatók.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!