Így könnyítheted meg a takarítást

Van, aki imád takarítani – időnként meglepően jó stresszlevezetés a lakás végigporszívózása –, de a többségnek inkább nyűg, mint élvezet az otthona rendbetétele. Takarítani márpedig muszáj, és az sem árt, ha „haditervet” készítünk. Hogy mi is ez a „haditerv”? Roppant egyszerű: alakítsunk ki egy egyszerű és könnyen betartható rutint, amelyben meghatározzuk, hogy mikor és minek kell sorra kerülnie. Ez a lista persze mindenkinél egy kissé másmilyen, hiszen nem ugyanolyan házban vagy lakásban lakunk, és az időbeosztásunk sem azonos. Pár általános tipp viszont létezik, amelyek segítségével kialakíthatjuk a személyre szabott takarítási rutinunkat.

Miért érdemes napi feladatokat kitalálni?

Amennyiben előre meghatározzuk, hogy melyek a napi feladatok, azzal több legyet ütünk egy csapásra. Ha kész tervvel állunk neki a kisebb takarításnak, akkor gyorsabbak és hatékonyabbak leszünk, valamint nem utolsó sorban a nap végén kezet rázhatunk magunkkal, hogy milyen ügyesen elvégeztük a feladatainkat. Lássuk, mi kerüljön fel egy-egy napi takarítási listára!

Helyiségekre lebontva

Ha minden napra kijelölünk egy-egy helyiséget, ahol takarítunk, azzal folyamatosan tisztán tartjuk otthonunkat anélkül, hogy egyszerre kellene nekiesni az egész háznak. Ami valljuk be, néha meglehetősen riasztó. Nem kell helyiségekre korlátozni magunkat, hanem élettereket is kijelölhetünk, például tarthatunk fürdőszobás, konyhás, hálószobás vagy közösségi teres (nappali, előszoba, étkező) napokat is. 

Feladatokra lebontva

Egy másik megközelítés lehet, ha feladatok alapján rendszerezzük a takarítással töltött napjainkat. Portötlős, padlótakarítós vagy alaposabb takarításra szánt napok váltogathatják egymást. 

A két fenti módszer persze mixelhető is, kis kísérletezéssel mindenki kialakíthat egy olyan rendszert, amellyel a rendszeres takarítás ha nem válik is élvezetté, de legalább kisebb nyűg lesz. 

Forrás: Ízesélet.hu
Képek: pexels.com 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!