Így lépj túl a szakításon!

Hogyan kezdd újra, ha összetörték a szíved?

Bármilyen fájdalmas is egy szakítás, idővel tudnunk kell túllépni rajta. Egy szakasz lezárult, és elkezdődik egy másik. Egy új fejezet, ahol lehetőségünk van újra megtalálni önmagunkat. Segítünk, hogyan.

Ha véget ér a szerelem, az bizony fáj. Még akkor is meggyötör, ha nem tartott túl sokáig, vagy ha a végén mi mondtuk ki a nemet. A veszteséget feldolgozni pedig komoly gyászmunka, hangozzék ez bármilyen elkeserítően is. Szörnyen érezzük magunkat, s ilyenkor hajlamosak vagyunk mindent sokkal negatívabban megítélni, beleértve saját magunkat.

Kezdjünk el úgy élni, ahogy nekünk jó

Amikor elértük a mélypontot, és már minden mindegy, ahelyett, hogy tovább ostoroznánk magunkat, vegyünk inkább egy mély levegőt, és lépjünk tovább.

„Sokan bizonyítani szeretnének saját maguknak a szakítás után. Minél többet kihozni magukból, kilépni végre a komfortzónájukból. Eljárnak edzeni, életmódot váltanak, tetoválást készíttetnek, de akad olyan is, hogy valaki megtanul szörfözni vagy nagymotor vizsgát tesz” – mondja Sashalmi Attila, a Meglepkék.hu ügyvezetője. Ha csak egy rövid időre is belemerülhetünk valami élményt adó, nyugtató tevékenységbe, máris jobban érezzük magunkat. Figyeljünk belülre, kezdjük el átértékelni magunkat és a viszonyunkat a világgal. Bátran kényeztessük magunkat: egy új frizura, ruha, a mozgás, a zene élménye is segíthet.

Ne meneküljünk pótcselekvésekbe

Igyekezzünk az olyan csapdákat elkerülni, mint az alkohol vagy az érzelmi evés, vagy éppen magunk éheztetése, mondván, úgysem megy le egy falat sem a torkunkon… Hasonlóan ártalmas lehet, ha az egész napot átalusszuk, hogy szabaduljunk a negatív érzésektől, netán folyton az exet monitorozzuk a közösségi oldalakon, hogy mikor mit csinál, kivel találkozik… Mindegyik függőséghez vezethet.

 a valami külsőségen változtatsz vagy bevállalsz valami olyasmit, amire korábban titokban vágytál, de sosem merted megtenni – mondjuk egy helikopteres sétarepülést, vagy lilára festeted a hajad – azzal óhatatlanul a belsőd is változik. Más színben látod a világot, és helyreállhat az önbizalmad.

Gondoljuk meg, jó lesz-e újramelegítve

Sokszor olyan jól sikerül a megújulás, hogy az az ex érdeklődését is felkelti… Az újbóli összemelegedés előtt azonban nem árt átgondolni néhány dolgot. Valóban elhamarkodott döntés volt a szakítás, és tényleg visszahúz a szíved? Vagy csak furcsa és ismeretlen élmény, hogy most egyedül vagy? Készen állsz az újrakezdésre? És vajon készen áll ő is?

Egy közös romantikus élmény segíthet újra visszahozni a szunnyadó lángot egy kapcsolatba, de ez csak akkor működhet, ha mindketten képesek vagytok mindent új alapokra helyezni, és együtt dolgozni azon, hogy kijavítsátok, ami korábban nem működött. Gyakran azonban kudarcba fullad a próbálkozás, és a kapcsolat felmelegítése csak nyújtja az időt egészen addig, amíg bekövetkezik az elkerülhetetlen: az újbóli (és talán még fájdalmasabb) szakítás. Ahogyan az sem vezet jóra, ha csak az egyik fél szeretné helyrehozni a dolgokat.

A szakítás kimondása után lezárul egy korszak. S bárhogyan is próbálunk ezen túllendülni, a legfontosabb, hogy önmagunkért akarjunk felállni a padlóról, változni és jobbnak lenni. Ne pedig abban a reményben, hogy ezzel a másikat is meggyőzzük az értékeinkről. Mert hiába változtunk mi, és szeretnénk újrakezdeni, ha a másik nem, és fordítva. Alapigazság és el kell fogadni: egy párkapcsolathoz mindig két ember kell.

Napi doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!