Így lesz belőled felelős kutyatartó

Ha ezt a három tanácsot megfogadod, kutyád és te is jól fogtok járni.

Együtt élni egy kutyával öröm kiváltság és felelősség is. A kutyatartás nem merül ki abban, hogy enni és inni adunk neki, fekhelyet biztosítunk számára, labdázunk és trükköket tanulunk vele. A legfontosabb, hogy vigyázzunk az egészségére. Íme a három legfontosabb teendő, mellyel megóvhatod barátod egészségét.

Paraziták elleni védekezés

Számtalan parazitaellenes módszer létezik. Kedvenceidet nem csak a külső élősködőktől (mint például a bolhák, kullancsok, atkák, lepkeszúnyogok és szúnyogok) kell megóvnod, de gondolnod kell a belső parazitákra is (mint az orsóféreg vagy a galandféreg). A megfelelő kezeléssel nem csak a kutya egészségét biztosíthatod, de családodat és otthonodat is megvédheted a parazitafertőzéstől. Kérdezd állatorvosodat, hogy kutyád egészségügyi állapota és életvitele alapján mely módszer a legalkalmasabb számára.

Betegség esetén kell az állatorvosi vizsgálat

Előfordulhat, hogy kedvencednek gyógyszerre lesz szüksége a felépüléshez. Az állatorvos a problémától függően különböző orvosságokat e írhat elő. Soha ne adj magadtól gyógyszert kedvencednek, előbb mindig konzultálj állatorvossal! Gyakori gond, hogy a gazdik humánszert adnak kisállataiknak. Habár ezen orvosságok összetevői hasonlóak, vagy azonosak lehetnek, az embereknek és kutyáknak szánt adagolás eltér. Számos esetben az humán készítmények akár veszélyesek is lehetnek a háziállatoknak. Ez a kutya-, macska- és egyéb állatoknak szánt gyógyszerekre is igaz, azok sem felcserélhetőek. Például sose használj kutyáknak való piretroid tartalmú rácseppentő oldatot macskádon, ugyanis ez számos, akár halálos következménnyel is járhat.

Oltás fontossága

A megfelelő oltási programmal, mely illeszkedik kedvenceid életkörülményeihez és életviteléhez, számos betegségtől megóvhatod őket, és súlyos zoonózisok terjedését is megelőzheted. Az oltás a legideálisabb megelőzési forma, és életbevágó, hogy egyik fontos vakcináról se feledkezz meg. Felelősségteljes állattartóként kész vagyunk arra, hogy tanulj a kutyádat veszélyeztető betegségekről. De óvatosnak kell lenned és csak megbízható forrásokra támaszkodhatsz. Nem mindig könnyű felismerni az álhíreket, így mindig kérdezd állatorvosodat.

Az állatorvosi vizsgálatok, oltások és parazitaellenes kezelések

elhanyagolása életveszélyes lehet.

A szeretet és figyelem mellett számos felelősséged is van, mert kutyád családtag, ezért nem csak a boldogságáról, hanem az egészségéről is gondoskodnod kell.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!