Így mosd meg a bolti zöldségeket!

Öblítés vagy alapos mosás a jobb?

A téma, ami időről időre előkerül, és általában rengeteg vitát vált ki, hiszen mindenki más módszerre esküszik  - írja az Ízes Élet. Elég leöblíteni folyó víz alatt, vagy éppen dehogy elegendő ennyi, suvickoljuk csak meg szépen a vásárfiát. És persze „a gyümölcsöt sosem mosunk meg” iskolának is vannak lelkes hívei. Vajon mi az igazság a tisztítás terén? Mossuk? És mennyire?

Miért kell megmosni?

Több oka is van annak, hogy miért lényeges a megvásárolt zöldség és gyümölcs alaposan leöblítése. Mosatlanul többfajta veszélyt hordoznak, kezdve az ártalmatlantól az igencsak veszélyesig. Először is gyakran tapad sár és föld a gyökereikre, sarat vagy ropogós, földes darabkákat bizonyára senki sem fogyaszt szívesen. De ez csak a kisebb rossz… Ami ennél fontosabb, az az a tény, hogy a legtöbb terményt kezelik rovarirtókkal, ezek pedig károsak az egészségünkre. A legsúlyosabb indok viszont az, hogy kizárólag alapos mosással tudjuk megvédeni magunkat olyan különböző betegségektől, amelyeket a zöldség felületén tenyésző baktériumok – például a jól ismert E. coli és szalmonella – okoznak.

Mit mond az orvos és mi a legnagyobb veszély? Olvass tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!