Így őrizd meg tüdőd egészségét!

Ahhoz képest, hogy mennyire fontos szervünk, tüdőnk épségének fontosságáról legtöbbször csak a dohányzás kapcsán hallunk.

Az elmúlt hónapokban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, ám arról kevés szó esik, hogyan óvhatjuk tüdőnk egészségét a mindennapokban, mit tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. A Budai Egészségközpont most ehhez ad hasznos tanácsokat.

Vegyünk egy nagy levegőt

A tüdő elsődleges feladata, hogy oxigénnel lássa el a szervezetünket: az elhasznált levegő helyett friss és oxigéndús levegőt juttasson a testünkbe. Ez a folyamat egy hatalmas, körülbelül 100 négyzetméteres felületen, a tüdőszövetekben zajlik, a szükséges oxigén pedig a keringési rendszer segítségével jut el a különböző szervekhez. Az olyan behatások, mint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak és az allergének fokozatosan károsítják a csak kis mértékű regenerálódásra képes tüdőszöveteket, így rontják a tüdő és ezáltal a többi szerv működését is.

A légzőszervek számos betegségnek is ki vannak téve,

amelyek akár súlyos szövődményekhez is vezethetnek, ezért fontos odafigyelni és a megfelelő módon kezelni ezeket. A fertőző kórokozók (leggyakrabban baktériumok és vírusok) megbetegíthetik az alsó és felső légutakat, és garat-, mandula-, gége- vagy akár tüdőgyulladást idézhetnek elő. Tüdőnk a különféle betegségekre azonos tünetekkel válaszol, a leggyakrabban száraz vagy nedves köhögéssel és nyugalmi állapotban vagy terheléskor jelentkező légszomjjal. Azonban fontos tudni, hogy ezek a panaszok nem csak tüdőbetegségek esetén jelentkezhetnek. Ezekre érdemes odafigyelned tüdőd védelme érdekében:

1. Ne csak a látható szennyeződésekre figyelj!

Bármilyen tisztának is látszik a lakásunk, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyianyagok vagy akár a tisztítószerekből szálló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

2. Vegyszerek használatakor is ügyelj a biztonságra!

A különböző maró, párolgó tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveinknek, így ezek használatakor figyeljünk rá, hogy ne lélegezzük be őket.

3. Kerüld az aktív és a passzív dohányzást is!

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukra a dohányosokra, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikra is károsak. Ezért elsősorban próbáljunk meg leszokni a dohányzásról, aminek számos pozitív hatása van szervezetünkre. Ám, ha mégsem tudunk lemondani káros szenvedélyünkről, legalább a környezetünkben lévő nem dohányzókat kíméljük meg tőle.

4. Egy kis mozgás aranyat ér!

A fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás sokat segít általános egészségi állapotunk, valamint a tüdőnk épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a jelenlegi, korlátozásokkal teli időszakban is van lehetőség egy-egy kisebb sétát tenni vagy éppen elmenni kocogni, persze csak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A mozgás ráadásul endorfint szabadít fel, így az edzés okozta elégedettség érzésen túl kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük tőle magunkat.

5. Folyadék, folyadék, folyadék!

Már szinte közhely, de a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezetünk, így a tüdőnk egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár még ennél is többet.

Bár a fenti tanácsok betartásával támogathatjuk a légzőszervek egészséges működését, a rendszeres szűrővizsgálatokról ilyenkor sem szabad megfeledkezni. „Tünetek nélkül is ajánlatos – különösen negyven év felett – a légzésfunkció és a tüdő radiológiai állapotának rendszeres ellenőrzése. A kivizsgálást pedig semmiképp sem szabad halogatni, ha légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek vagy gyengeség alakul ki” – hangsúlyozza a szűrővizsgálatok jelentőségét dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa.

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!