Így szenvedjük meg mindnyájan Amazónia erdőtüzeit

Az amazóniai esőerdő-tüzek hetek óta tartó kontrollálatlansága messzemenő hatással lehet az emberek egészségére.

Több mint 26 ezer tüzet jelentettek az amazóniai esőerdőben augusztus folyamán – mely egy évtizede a legmagasabb esetszám a Brazíliai Nemzeti Űrkutató Intézet szerint. Az amazóniai esőerdő 60 százaléka, mely több mint 2 millió négyzetmérföld, Brazíliában található. A természetvédelmi képviselők szerint a tüzek többségét szándékosan okozták, hogy felszabadítsák a területet szarvasmarhatartási és egyéb célokra. Az egészségügyi és a természetvédelmi szakértők azonban felhívják a figyelmet: ha nem szüntetik meg hamarosan az esőerdő-tüzeket,

Amazónia kritikus fordulóponthoz érkezhet.

A területet gyakran nevezik a „Föld tüdejének”: az amazóniai esőerdő felszívja a szén-dioxidot, s biztosítja a Föld oxigénjének 20 százalékát. Egyes tudósok szerint a szám túlzott, de az tény, hogy az esőerdő döntő jelentőségű az éghajlat-szabályozás szempontjából. „Ha nem tudjuk megtartani az amazóniai esőerdőt, elveszítjük a harcot a klímaváltozással szemben – szögezte le Kerry Cesareo, a Világ Vadon Alapítványának vezetője. – Már most odavan az esőerdő 20 százaléka.”  A kritikus pont pedig egy 2018-as jelentés szerint a 25 százalék.

Az amazóniai esőerdő szén-dioxidot is felszív

– többek között olyan forrásokból, mint a környezetszennyezés. Az erdő jelentős részének elvesztése felgyorsítja a klímaváltozást, mivel az erdőtűz miatt több szén-dioxid lesz a légkörben – állítják a kutatók.

Érdekesnek tartod a cikket? Olvasd tovább itt

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!