2019.08.06. Italiano
Ha képes vagy nem egyszerre felfalni, akkor így zárd vissza!
Gyakran visszazárjuk a dobozt a maradék fagyival és betesszük a fagyasztóba, aztán, amikor legközelebb előszedjük, jön a bosszúság: a teteje fehéren csillog a jégtől. A jegesre
fagyott fagylalt ízre és állagra sem az igazi.
Tehetünk az eredeti krémesség megóvásáért?
Szerencsére létezik pár praktika. Először is gondoljunk bele, hogyan tesszük vissza a mélyhűtőbe a dobozt. Valószínűleg úgy, hogy a doboz fedele lesz felül, hiszen ez a logikus – és itt is rontjuk el. Amíg ugyanis a fagyasztón kívül volt a fagylalt, olvadásnak indult. Fentről lefelé, azaz a fedélhez legközelebb eső fagylaltréteg olvadt meg a legnagyobb mértékben. Így visszapakoláskor pont ez az olvadt felső rész fagy vissza, ezért keletkezik a fagyi felszínén a jégkristályos réteg. A megoldás pedig pofonegyszerű:
fejjel lefelé kerüljön a doboz a fagyasztóba!
Így a visszafagyó réteg a doboz tetejére folyik, majd oda is fagy. Ezt a következő alkalommal lekaparhatjuk (vagy figyelmen kívül hagyhatjuk), ám a lényeg az, hogy a doboz tartalma finom krémes marad. A másik egyszerű módszer a visszafagyás megakadályozására az, hogy minimalizáljuk a fagyink fagyasztón kívül eltöltött idejét. Bármilyen csábító, ezért is praktikus önfegyelmet gyakorolnunk, és nem kanállal, közvetlenül a dobozból eszegetni a kedvencünket a tévé előtt, hanem kiporciózni az adagokat, majd
gyorsan visszadugni a dobozt a mélyhűtőbe.
Ha pedig házi fagylaltot készítünk, a legjobb olyan
edényben a tárolás, amelyben szépen el tud terülni a massza. Ha nagyobb a felszín, akkor gyorsabban fagy meg a fagylalt, és kisebb eséllyel képződnek benne fagyás közben jégkristályok. Tehát a széles, de lapos edények a legpraktikusabbak.