Így válassz magadnak cipőt!

Íme néhány tipp, hogyan érdemes cipőt választanunk!

Lábaink nap mint nap erős terhelésnek vannak kitéve. Átlagosan napi hat-hétezer lépést teszünk meg és nem mindegy, milyen cipőben. Lábunk egészségügyi állapota ugyanis elsősorban a lábbelink függvénye.

Antisokk technológia

Egyes cipők úgynevezett ütésgátló technológiával rendelkeznek. A szabadalmaztatott technológiának köszönhetően a cipő sarok része képes elnyelni a lépések közben keletkező, a sarok részt érő erőket. Így akár ötven százalékkal is csökkenhetnek a gerincre és az ízületekre ható erők.

Lábtípusunknak megfelelő cipő

Az egyes lábtípusok nevét az ősi civilizációk nevei ihlették – a lábak alakja alapján lehetett azonosítani az adott nemzet képviselőjét. Háromféle alak van, mindegyik esetében a lábujjak hossza a meghatározó.

Egyiptomi láb

Az egyiptomi láb esetében az első lábujj a leghosszabb, a többi négy pedig egyre rövidebb. A lábujj és lábközép kapja a legnagyobb terhelést. A naphosszat tartó viselésre a lekerekített orrú, lapos talpú cipő a legmegfelelőbb, hiszen a magassarkú cipőknél a terhelés eltérően oszlik meg.

Görög láb

Jellegzetessége, hogy a második lábujj hosszabb, mint a többi. Kétféle lábtípus különböztethető meg a görög lábon belül: a téglalap alakú és a lejtős. Az előbbi esetében a második lábujj egyértelműen kiemelkedik, a többi közel azonos, míg utóbbinál a második lábujj után a többi egyre rövidebb lesz, alkotva ezzel egy élesebb lejtést. A görög lábtípus esetében a testsúly a második lábujjat nagy mértékben megterheli, gyakoriak lehetnek a kopások és különböző sérülések. A legmegfelelőbbek ehhez a típushoz a nyitott orrú cipők, magassarkúk terén pedig a keskeny és hosszú sarok, amely rövidíti a lábujjat.

Római láb

A római láb a legritkább típus mind közül. Esetében az első három ujj azonos hosszúságú, míg a negyedik és az ötödik sokkal rövidebb. Ezáltal a láb szélesebbnek és rövidebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ezen a típuson optimálisan és egyenletesen oszlik el a nyomás, így ritkán jellemző rá betegség. Kerek vagy szögletes orrú cipő egyaránt jó választás.

Cipőszélesség választása

Minden láb más és más: ha két embernek azonos a lábmérete, de eltérő a testsúlya, a súly  eltérő módon oszlik meg mindegyikük lábán. Ezt a tényt felismerve a márkák különböző paraméterekkel ellátott cipőket kínálnak. Az egyes láb- és cipőszélességeket betűkkel jelölik a következők szerint:

F: a legtöbb esetben a keskeny lábakra ajánlott cipőkön való jelölés
G: a leggyakoribb lábszélesség, nem túl keskeny, de nem is túl széles a lábfej
H: széles lábfejekre való cipők
J,K,M: terápiás cipők

Fontos, hogy a megfelelő cipő kiválasztásánál a kényelmi faktorokat és egyéb tényezőket is alaposan figyelembe vegyük, megőrizve ezzel lábaink egészségét.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!