Ihat-e sört egy cukorbeteg?

Cukorbetegként nem szabad elfeledkezni az alkohol vércukorszint-emelő képességéről.

A barna sör jobban emeli a vércukor szintjét, mint a világos. Kecsegtetően hangzik nyáron a főként citrusfélékkel ízesített sör is, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbeteg számára az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl. citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk – tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Miért éppen sört?

Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsír szinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő. Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.

Hol a határ?

Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is (típustól függően 1-4 gramm szénhidrát, 5-40 kcal energia). A barna sör esetében akár 7-8 gramm cukor is lehet 1 dl sörben. Ezek alapján a legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon alkoholt.

Nassolás a sörhöz?

A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlok, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit – mondja Szarka Dorottya dietetikus. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sózatlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak – amely külön étkezést jelent – vércukorszint emelkedés lehet a vége. A cukorbeteg terápia lényege a személyre szabott étkezés és mozgás terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres vagy inzulinterápiával kell kiegészíteni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!