II. Erzsébet soha nem látott felvételekkel ünnepelte szülinapját - videó

A járvány miatt a 94 esztendős II. Erzsébet királynő személyes kérésére ezúttal elmaradtak az ilyenkor hagyományos ünnepségek.

Emiatt nem dördültek el a szokásos tüzérségi díszsortüzek sem, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a londoni Hyde Parkban és a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett.

Idén nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét,

a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem.
Ehelyett II. Erzsébet kedveskedett népeinek egy videóval, amely a királyi család Twitter-oldalán jelent meg kedd délután. Az alig több mint egyperces, több házi filmfelvételből összeállított és digitalizált képsorokon jórészt Erzsébet látszik még hercegnőként, néhai húga, az életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt Margit hercegnő társaságában.
A film elején a csecsemőkorú Erzsébet hercegnőt édesanyja, a 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt Erzsébet anyakirálynő tolja egy babakocsiban,

vélhetően 1926-ban, nem sokkal születése után.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy a babakocsiban utazó kislányból valaha az Egyesült Királyság uralkodója lesz, hiszen Erzsébet királynő édesapja, Albert herceg csak 1936-ban lépett trónra VI. György király néven. Ennek előzményeként György bátyja, VIII. Eduárd az egész monarchiát megrázó botrány közepette, 1936. december 10-én, alig 327 napi uralkodás után, a koronázást meg sem várva távozott az Egyesült Királyság éléről, egy elvált amerikai nő, Wallis Simpson miatt.
A filmfelvétel későbbi részein a két ifjú hercegnő, Erzsébet és Margit a londoni Buckingham-palota és az ősi windsori királyi rezidencia parkjában mérleghintázik, játszik, virágokat ültet, lovagol és egy hajó fedélzetén táncolni tanul. A felvételhez mellékelt üzenetben az udvar köszönetet mond mindazoknak, akik jókívánságaikat fejezték ki a királynőnek 94. születésnapja alkalmából. Köztük volt Vilmos cambridge-i herceg, a királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz és Katalin hercegnő, Vilmos felesége, akik közös Twitter-üzenetben gratuláltak.


Ugyanígy köszöntötte kedden a királynőt elsőszülött fia,

Károly trónörökös, Vilmos 71 éves édesapja és Károly felesége, Kamilla hercegnő. Károly az üzenethez egy fotósorozatot mellékelt, amely őt ábrázolja gyermekkorától a legutóbbi időszakig, édesanyja társaságában.
A királynő egy hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsorban tartózkodik és - amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben - ő is maradéktalanul tartja magát azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket kormánya márciusban hozott a járvány megfékezése érdekében.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!