Ilyen a fiatal cukorbetegek élete

A fiatal felnőtt cukorbeteg élete gyakran megváltozik az addigiakhoz képest.

A egyes típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor

más életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban.

Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbeteg mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg. Az egyik legnagyobb változás az, hogy a beteg ekkor kikerül egy számára jól ismert, elfogadott személy kezei közül, akiben hosszú évekig megbízott. A felnőtt diabetológiára váltás ezért aggodalommal töltheti el a betegeket, hiszen egy számára ismeretlen orvossal kell kialakítani egy bizalmi kapcsolatot.

Vége a gimnazista évek rendszerének

A cukorbetegek – főleg, az inzulinnal kezeltek- szigorú napirend szerint élik az életüket, mellyel az aktuális terápia szoros összhangban van. Míg a gimnazista évek a legtöbbször lényegében ugyanolyan rendszer szerint zajlanak, addig az egyetemi/főiskolás években sokan rendszertelenül élnek, akár naponta más időpontban kezdődnek az előadások, máskor étkeznek, máskor fekszenek a fiatalok. Ez azonban kihathat a kezelésre is, így nem ritka, amikor más dózisra, esetleg más készítményre van szükség.

Haverok, buli, éjszakázás

A gimnazista évek után a fiatalok gyakran éjszakáznak, akár baráti összejövetelek, akár vizsgára való felkészülés, vagy esetleg éjszakai műszakban való munka miatt. Viszont az éjszakai megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés elengedhetetlen a szervezet regenerálódása miatt, és ez a cukorbetegekre hatványozottan érvényes, mivel a gyakori éjszakázás rossz hatással van az anyagcserehelyzetre. Egy-egy ilyen alkalom természetesen nem okoz nagy gondokat, ám fontos, hogy ne legyen belőle rendszer- figyelmeztet Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Gyakorlati szempontból

az éjszakázás külön odafigyelést igényel:

az éjszakai bázisinzulin adagja ugyanis úgy van meghatározva, hogy éjjel a beteg pihen, alszik. Ha esetleg mulatni megy a páciens, akkor számoljon azzal, hogy a fokozott fizikai igénybevétel (pl.tánc) miatt könnyebben kialakulhat hipoglikémia, ezért csökkenteni kell az éjszakai inzulin adagot, és lehetőleg mérje meg 2- óránként a vércukorszintjét, valamint mindig legyen kéznél extra adag szénhidrát!

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!