Ilyen ékszere az ókori királynőknek sem volt

A szép, színes féldrágaköveket, ásványékszereket mindig is nagy becsben tartották az emberek. Egyeseket amulettként hordtak, másokat pedig csak a gazdag és előkelő személyek viselhettek.

Ha körülnézünk a múzeumok tárlóiban, a legszebb ékszereket mindig is a királynők, fáraók, nemesek, előkelők viselték. Sokszor el is temették ezeket a kincseket tulajdonosával, így akadtak rá a régészek, hogy mi is láthassuk.

Azonban a mai szemmel nézve azok az ékszerek, amelyek elkápráztatták az akkori embereket - bizony sokszor nem is tűnnek olyan hatalmasnak. 
Ha körülnézünk az sziporkázóan szép ásványékszerek között, egy ma már mindenki számára elérhető karkötő, medál vagy nyaklánc régen mesés vagyontárgynak számított. Értéküket fokozta a ritkaságuk és az, hogy a hagyományos módszerekkel nehéz volt megtalálni és csiszolni ezeket.

Ásvány ékszerek, gyöngyök, malák, karkötők

Ma már a világ minden tájáról érkező legszebb és eredeti féldrágakövekből készült ékszereket online is meg lehet rendelni. Ez hatalmas dolog, az emberiség eddigi történetében még sosem adódott ilyen alkalom. A legtöbben ezzel talán nincsenek is tisztában, leginkább a gyöngyök, a kövek színe, vagy formája szerint választanak. Vannak, akik különféle hatást tulajdonítanak egyes köveknek, szerencsét, védelmet, mások a színe, vagy a formája miatt szeretnek bele egyes darabokba.

Ásványok a világ minden pontjáról

Egy polcon található az afganisztáni nyers smaragd, a perui holdkő, a kínai fehér jáde, vagy a brazil tigrisszem. Régen az aranynál is drágább volt a tiszta kék lápisz lazuli, melyből az ultramarinkék festék is készült, vagy a ceyloni valódi nyers rubin. 
Szibériából több ezer kilométerről jöttek a legszebb zöld malachit kövek, a szénfekete shungitok és a balti tenger mosta ki a meseszép borostyánokat, az ősi fenyvesek megkövült gyantáját. Színpompás achátok a Föld sokféle lelőhelyéről érkeznek, mind más színű és mintázatú. 

Az áttetsző kvarcok a füstöstől a zöldön át a víztiszta hegyikristályig, a vöröses színű himalájai kvarcig mindig elbűvölőek. A lila ametiszt, mely szintén a kvarc család tagja - pedig az egyik legnépszerűbb kő az ásványok között, a régi rómaiak óta.

Minden kristály más úton ért ide

Mindezt csak azért meséltük el, hogy lásd, amikor egymás mellett vannak az ásványgyöngy karkötők, nyakékek, gyűrű, féldrágakő mala, medál és fülbevaló, akkor mindegyiknek külön története van. Hosszú utat tesznek meg, míg ideérnek és a kezedbe veheted őket. 

Hogy mi alapján válassz?

Amelyik tetszik és jó érzés ránézni, viselni is. Ásványkarkötőt férfiak és nők is viselnek. Adhatod ajándékba, vagy meglepheted magad, mindig szép és soha nem fog kimenni a divatból, ezt már az ókor óta tudjuk.  

Szerző: Nun Monika
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!