2019.10.07. Italiano
A mexikói uborka egyre több kiváló tulajdonságára derül fény, ahogy egyre jobban megismerjük.
Pedig már így is van neki rengeteg.
Az egymagvú tökkel és a trópusi tüskéstökkel rokon
chayote, avagy mexikói uborka nevével ellentétben nem Közép-Amerikában, hanem Ázsiában és Afrikában őshonos, de már a szubtrópusi területeken is próbálkoznak a termesztésével. A korábban túl semleges íze miatt nem túl kedvelt tökszerű zöldségféle nemrég kezdte meg hódító útját, ugyanis egyre több pozitív tulajdonsága derül ki. A nedvességben és vitaminokban gazdag termést
változatos módokon lehet elkészíteni,
tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, kalóriában viszont szegény, és a kutatások egy sor egészségre gyakorolt pozitív hatását kimutatták. Alacsonyan tartja a koleszterinszintet, magas B6 és folsav tartalma támogatja a magzatok egészséges fejlődését. Fogyasztása segít a vérszegénység leküzdésében (sok benne a vas és a B2), és talán mondani se kell, hogy tökéletes fogyókúrás kaja. Az egzotikus növénynek egyébként nem csak a termése fogyasztható, a levelei például segíthetnek a vesekövek és a magas várnyomás kialakulásának meggátlásában.