Itt az állat, akiktől még a cápák is tartanak

Ha meglátja, még a fehér cápa is azonnal lelép. A kardszárnyú delfin a tengerek csúcsragadozója.

A Monterey Bay Aquarium kutatója, Salvador Jorgensen több mint 15 évet töltött el a fehér cápák tanulmányozásával, és ez idő alatt nem csak távcsővel a kezében nézte a hullámokat. Több mint 160 fehér cápára sikerült jeladót szerelnie kollégáival, hogy meg tudják figyelni az állatok mozgását. A fehér cápák gyakori vendégek Kalifornia partjai mellett, különösen a San Francisco melletti szigetek környékét látogatják előszeretettel, ahol bőséges a táplálék az ottani elefántfóka populáció miatt.

A cápák heteket, akár hónapokat is eltöltenek

egy-egy sziget körül cirkálva, a nyomkövetős megfigyelés viszont érdekes megfigyelésekkel szolgált a kutatóknak: az óceánok csúcsragadozói néha egyszerre, pillanatok alatt eliszkolnak a táplálékforrás közeléből. Jorgensen és csapata először 2009-ben figyelte ezt meg, amikor összesen 17 kifejlett fehér cápa menekült el a Farallon-szigetek környékéről. Azóta arra is rájöttek, hogy mi ennek az oka: a fehér cápák úgy tűnik, eléggé félnek a gyilkos bálna közelségétől.

A nagy fehérek annyira tartanak a kardszárnyúaktól,

hogy meg sem várják a konfrontációt, hanem egyből felveszik a nyúlcipőt, ha a kardszárnyú delfin túl közel jön, vagy éppen csak elhaladnak a környéken. A megfigyeléseket összegző tanulmány szerint nem pusztán félelemről van szó, a cápák ugyanis több mint 450 millió éve élnek az óceánokban, sikeres és agresszív csúcsragadozóként, de túlélési stratégiájuk része az is, hogy nem vállalnak felesleges kockázatokat. 

(Nuus)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!