Itt az új csodaszer hajhullás ellen

Hajmeresztő hír Koreából! A kopaszság ellenszere volna egy erjesztett ázsiai étel?

A koreai barbecue elengedhetetlen kelléke a kimcshi, ami azon túl, hogy finom – még egészséges is. Kedvező élettani hatása, hogy az erjedés során probiotikus tejsav-baktériumok keletkeznek, melyek az emésztést segítik. Bónuszként a

fertőzésekkel szemben is ellenállóbbak leszünk.

A dél-koreai Dankook Egyetem 23 férfit és 23 nőt érintő vizsgálata négy hónapos kúra alatt monitorozta az alanyok hajának növekedését. Olyan joghurt-italt kellett a résztvevőknek rendszeresen fogyasztaniuk, melyben a kimcshi mellett cheonggukjang nevű, fermentált szójából készült paszta összetevői is megtalálhatóak voltak. Egyértelmű pozitív hatás jelentkezett a páciensek 93 százalékánál, ami a hajszálak vastagságát, illetve sűrűségét illeti.

Bizonyos esetekben a haj.

Az urak hajszál-vastagodása 30,4 százalékos volt, a szálak száma pedig 26,1 százalékkal ugrott meg. Ha mindkét paramétert egybe számoljuk, akkor 39,1 százalékos javulást látunk. A hölgyek még jobban teljesítettek: náluk az összeadott érték 65,2 lett. A kutatás hajszál híján hiteles csak: sajnos nem dolgoztak kontroll-csoporttal, akik placebo-t szedhettek volna ez idő alatt. Illetve a megfigyelési időszak (ami 2017 januárja és júniusa közé esett) sem volt túl terjedelmes, a résztvevők számáról (46) nem is beszélve.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!