2019.09.03. Italiano
Hajmeresztő hír Koreából! A kopaszság ellenszere volna egy erjesztett ázsiai étel?
A koreai barbecue elengedhetetlen kelléke a kimcshi, ami azon túl, hogy finom – még egészséges is. Kedvező élettani hatása, hogy az erjedés során probiotikus tejsav-baktériumok keletkeznek, melyek az emésztést segítik. Bónuszként a
fertőzésekkel szemben is ellenállóbbak leszünk.
A dél-koreai Dankook Egyetem 23 férfit és 23 nőt érintő vizsgálata négy hónapos kúra alatt monitorozta az alanyok hajának növekedését. Olyan joghurt-italt kellett a résztvevőknek rendszeresen fogyasztaniuk, melyben a kimcshi mellett cheonggukjang nevű, fermentált szójából készült paszta összetevői is megtalálhatóak voltak. Egyértelmű pozitív hatás jelentkezett a páciensek 93 százalékánál, ami a hajszálak vastagságát, illetve sűrűségét illeti.
Bizonyos esetekben a haj.
Az urak hajszál-vastagodása 30,4 százalékos volt, a szálak száma pedig 26,1 százalékkal ugrott meg. Ha mindkét paramétert egybe számoljuk, akkor 39,1 százalékos javulást látunk. A hölgyek még jobban teljesítettek: náluk az összeadott érték 65,2 lett. A kutatás hajszál híján hiteles csak: sajnos nem dolgoztak kontroll-csoporttal, akik placebo-t szedhettek volna ez idő alatt. Illetve a megfigyelési időszak (ami 2017 januárja és júniusa közé esett) sem volt túl terjedelmes, a résztvevők számáról (46) nem is beszélve.