Jó hatással vannak agyunk működésére a 3D-játékok

Ha 3D-s videójátékokkal szórakoztatjuk magunkat, fejlődik az emlékezőképességünk, és élénkebb marad az agyműködésünk az idő előrehaladtával is – állítja a Kaliforniai Egyetem friss kutatása.

“Gyakran halljuk, hogy az aktív, élményekben gazdag, változatosságra épülő életmód segít abban, hogy az agyunk idősebb korunkban is jól működjön. Persze nincs mindannyiunknak lehetősége arra, hogy körbeutazzuk a világot, viszont van jó pár dolog, amit így is megtehetünk saját mentális frissességünk érdekében. Ezek közül egy javasolt tevékenység a videójáték” – mondja a kutatás egyik vezetője, Craig Stark professzor.

A szakemberek a kutatás során olyan egyébként nem játékmániás főiskolai hallgatókat vizsgáltak, akik 2D-s és 3D-s videójátékokkal játszottak két héten át 30 percen keresztül minden nap. A kéthetes kísérleti periódus előtt és után a résztvevők memóriateszteken vettek részt, amelynek lényege az volt, hogy a hippokampuszt dolgoztassák meg elsősorban. Ez az a területe agyunknak, amely a komplex tanulási folyamatokért és az emlékezőképességünkért felelős.

Kiderült, hogy azoknak, akik a 3D-s játékot játszották, a memóriájuk is job let, míg a 2D-s játékot játszók körében ilyesfajta pozitív változásról nem lehetett beszámolni. A 3D-játékosok körében a memóriateszten teljesített eredmény kb. 12 százalékkal job volt: ez épp az az arány, amivel teljesítményünk általában 45 és 70 éves korunk között csökken ezen a téren.

Mindez a szakemberek szerint rendkívül pozitív hír, hiszen 3D-s játékok segítségével így az öregedéssel járó memóriavesztés is csökkenthető, mintha csak aktívabb, élményekben gazdagabb hétköznapi életet élnénk.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/qimono-1962238/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!