Jó hír, Fukushima lezárt zónáját ép vadállatok népesítik be

A 2011-es tragédia helyszínén nyüzsögnek az létformák.

Az ukrajnai Csernobilban zajló folyamatokról elég sok adat áll a rendelkezésünkre. Például a Netflix sorozata, az Our Planet is beszámolt a zóna természeti eseményeiről. De mi a helyzet a japán nukleáris tragédia helyszínén?

View this post on Instagram

A post shared by 日本赤十字社福島県支部 (@nissekifukushima) on

Lassan kilenc éve következett be a fukushimai atomerőműnél a baleset, földrengés és cunami nyomán. És úgy tűnik, hogy a pusztító emberi tevékenység hatásait a természet a szigetországban is hamar képes enyhíteni. A kormány akkor kiüríttette a környéket a sugárfertőzés veszélye miatt. Nemrég egy tanulmány látott napvilágot, mely 120 kamera eredményeit rögzítve számol be a lezárt terület magához térő élővilágáról. Közel 267 ezer kép készült kétszer 60 nap alatt az itt bolyongó jószágokról.

A Georgiai Egyetem szakemberei kíváncsi majmokat, cammogó vaddisznókat és vadászó rókákat is lencsevégre kaptak eszközeikkel. A malacok mellett a nyestkutyák fordulnak elő a legnagyobb számban, de a kecskeszerű japán széróból is akad bőven.

Néhány faj jól reagált arra, hogy eltűntek az emberek a közelükből. Igaz, továbbra is magas a sugárzás szintje, mégis el tudott vadulni a környék.

fejti ki Thomas Hinton, a kutatásban részt vevő radiológus a Fukushimai Egyetem részéről, aki hozzáteszi, hogy semmilyen szembetűnő rendellenességet sem csíptek el eddig a kamerák.

Bár más kutatások kimutatták már, hogy a héjákra és a gilisztákra éppen nem volt jó hatással a tragédia.

Az emberiség a Föld rákfenéje. A túlzott terjeszkedésünk betesz a fajok többségének. A természet próbál a maga módján ellenünk állni.

idézi Hintont a Gizmodo.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!