Jobbnál-jobb tippek a korpa ellen

Gondos kezeléssel megszabadulhatunk fejbőrünk problémáitól. 

A korpa nem csak esztétikailag zavaró, de nagyon kellemetlen is, különösen a viszketés miatt - mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, trichológusa.

A korpának, lemezes hámlásnak és viszketésnek számos oka lehet, éppen ezért ha tartósan fennálló problémáról van szó, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Ugyanis, mint más tünetek esetében is, a hajon, a fejbőrön jelentkező tüneteknél is multifaktoriális okokról beszélhetünk. A genetikai és hormonális okokat természetesen orvossal kell kezeltetni, a hajas fejbőr kozmetikai kezelése pedig a trichológus, a hajgyógyász feladata – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus.

A legfontosabb teendő, hogy azonosítsuk be a probléma forrását, hiszen számos ok lehet a háttérben, a gombásodástól, a stresszig, legyengült immunrendszerig, túl gyakori sapkaviselésig, a pH érték megváltozásig. Igen gyakran a nem megfelelő hajápoló készítmények, hajfestékek használata okozza a korpa feltűnését, amelyek allergizálhatnak is. 

A teafa és citromfűolaj fertőtlenítő hatása miatt elsősorban a gombák és baktériumok jelenlétét képes visszaszorítani a hajas fejbőrön (is). Az olajat nem szabad közvetlenül bőrön, fejbőrön alkalmazni, mert gyulladást okozhat, tehát vagy a samponba ajánlott belecseppenteni, vagy eleve ezt tartalmazó terméket érdemes választani. Az aloe vera gél olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, mint az antioxidánsok, aminosavak, sőt a korpa ellen az antibakteriális, antifungális (gomba ellenes), nyugtató hatása is hasznos. Az Omega-3 zsírsavak nem csak a „rossz” koleszterint csökkenthetik, de gyulladáscsökkentő, a hidratációt növelő hatásuk miatt a bőrproblémáknál, korpánál is hasznos táplálék-kiegészítők lehetnek. A készítményeken túl tengeri halakkal, diófélékkel is bevihetők.

Érdekes? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!