2019.09.12. Italiano
Egy kis vörösbor segíthet a gyomorban levő baktériumoknak, hogy egészségesek legyenek, ezáltal pedig fokozható a mikrobiom.
Kutatók szerint hetente egy kevés vörösbor növeli a
gyomor mikrobiomában levő jó baktériumok sokféleségét, ami hozzájárulhat a rossz koleszterinszint csökkentéséhez és a súlyt is kordában tarthatja – hívták fel a figyelmet kutatók. „Minél többet isznak az emberek, annál nagyobb mértékű ez a sokféleség – de még a
kis mennyiség, heti egy pohár vörösbor is előnyökkel jár”
– mondta el a tanulmány egyik szerzője, Caroline Le Roy. Bár a tanulmány felfedezései megalapozottak, nem bizonyíthatják, hogy a vörösbor javítja a mikrobiomot – csupán azt szögezik le, hogy a kettő összefügg egymással. Nem az alkoholnak van ilyen hatása, sokkal inkább a vörösborban levő polifenoloknak. Ezek segítenek „etetni” a mikrobiomban levő baktériumokat – mutatott rá a kutató. A polifenolok megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, s antioxidánsokat is tartalmaznak. A tanulmányhoz Le Roy és kollégái megvizsgálták a sör, a cider ital, a whiskey, a fehér- és a
vörösbor hatását 916 ikerpárnál. Az italok közül
csak a vörösbor eredményezett sokkal változatosabb mikrobiomot
az eredmények alapján. A mikrobiom baktériumok gyűjteménye a gyomorban, fontos szerepe van az egészségünk tekintetében. Az egészséges mikrobiom hozzájárul az ételek megemésztéséhez és a betegségeket is távol tartja. Az egészségtelen mikrobiom viszont az immunrendszer rossz működéséhez, súlygyarapodáshoz és magas koleszterinszinthez vezethet – mondta Le Roy.
Érdekes a cikk?
Olvasd tovább itt!