jót tesz a szívnek a csoki

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát heti egyszeri csokoládéfogyasztás.

"A csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg. A kutatók az elmúlt

öt évtized csokoládéfogyasztás

és szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgáló hat tanulmányt elemeztek, amelyek összesen 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálták. A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.
 A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL - szintjét.
Azt nem vizsgálták, hogy

milyen típusú csokoládé hasznosabb a szívnek,

vagy, hogy mekkora mennyiség az ideális fogyasztás. A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládé. A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!