Jövőre már jelnyelvből is nyelvvizsgázhatsz!

Az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar jelnyelvről szóló törvény módosítási javaslatát, amit a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) készített elő.

A változtatás célja, hogy bővülhessen a siketek életminőségét javító lehetőségek köre. A magyar jelnyelv tíz éve hivatalos nyelv hazánkban, de 2021-től államilag elismert nyelvvizsgát is lehet majd tenni belőle és készül a Jelnyelvi Oktatók Névjegyzéke is. 

A jelnyelv, ami a legtöbb siket ember anyanyelve,

a magyar kultúra része. A mostani törvénymódosítás szerint pedig 2021. július elseje után államilag elismert nyelvvizsga tehető magyar jelnyelvből, amire elsőként nálunk lesz lehetőség Európában. Jelentős dolog, hogy az egészségügyi ellátórendszerben végzett jelnyelvi tolmácsolás költségét az állam magára vállalja és hivatalos szakma lesz a siket jelnyelvi tolmácsolás. A törvény rögzíti, hogy létre kell hozni a Jelnyelvi Oktatók Névjegyzékét, hogy csak olyan szakember taníthassa a magyar jelnyelvet, aki ehhez a SINOSZ képzésein kapott,

megfelelő képesítéssel rendelkezik.

Az Auchan több száz megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat Magyarországon, ezért osztoznak a Szövetség és a siket kollégái örömében, akiknek a mindennapi életébe jelentős könnyebbséget hozhat a törvénymódosítás.   

Hunyadi Orsolya siket. Hét éve pénztáros a csömöri Auchanban. Azt mondja, annak ellenére, vagy éppen azért, mert ki van írva, hogy a kasszánál megváltozott munkaképességű pénztáros dolgozik, nagyon sokan állnak be hozzá fizetni. Szereti a munkáját, szeret emberek között lenni, az Auchannál egyébként több száz sorstársát foglalkoztatják különböző pozíciókban.

„Nagyon-nagyon bánt, ha süketnémának neveznek

– mondja. – Azért sértő ez, mert azt sugallja, hogy nem tudunk beszélni, pedig a nyelvi képességnek mi is teljesen a birtokában vagyunk, csak más nyelven kommunikálunk. Azért örülök ennek a törvénymódosításnak, mert ezzel a jelnyelv ismertsége és elismertsége szerintem szintet lép, nekünk pedig sok szempontból egyszerűbb lesz az életünk azzal, hogy könnyebb lesz elfogadtatni és megértetni magunkat.”

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!