Júliusra halasztják a Cannes-i fesztivált

Két hónappal későbbre, júliusra halasztják a hagyományosan májusban rendezett cannes-i filmfesztivált a járvány miatt - jelentették be szerdán a szervezők.

"Ahogy azt már múlt ősszel is jeleztük, a cannes-i nemzetközi filmfesztivál fenntartja magának a lehetőséget a dátumok módosítására az egészségügyi helyzet alakulásának függvényében. Ezért az eredetileg 2021. május 11. és 22. között tervezett fesztivál 2021. július 6. és 17. között lesz" - írják.

Tavaly a megszokott formájában elmaradt

a filmfesztivál, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját viszont közzétették. Október végén jelképes három napos minifesztivált rendeztek a Croisette-en, ahol a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutattak be az alkotók jelenlétében. Cannes zsűrije átadta a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat osztott a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató

Cinéfondation programba egy magyar vizsgafilmet,

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták. Az A-kategóriás fesztiválok közül az idei első, a Berlinale már jelezte, hogy nem hagyományos módon nem rendezik meg a seregszemlét és a fesztivált márciusra halasztották, a versenyt pedig az interneten rendezik meg a járvány miatt. A nagyközönség számára júniusban rendeznek majd vetítéseket a versenyprogram alkotásaiból.

A tavaly elmaradt cannes-i fesztivál

zsűrielnökének felkért Spike Lee amerikai filmrendező egyébként májusban jelezte, hogy 2021-ben is hajlandó elvállalni a zsűrielnöki szerepet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!