Júniusban már embereken tesztelhetik a koronavírus elleni oltást

A CureVac biotechnológiai cég szerint júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltást, Németországban.

A CureVac januárban elkezdett fejlesztése terveik szerint halad, így már júniusban, legkésőbb júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először száz emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az védőoltás tesztjét.

Legjobb esetben már ősszel elkészülhet

az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás. Más vélemények alapján ez igen derűlátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha az emberek 60-70 százaléka túlesik a fertőzésen.

A CureVac 2000 óta működik, egy kutatói munkacsoport alapította

a tübingeni egyetemen. Eredeti szakterülete a daganatos betegségek gyógyítása géntechnológiai megoldásokkal. A részvénytársasági formában működő biotechnológiai cég fő tulajdonosa a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP egyik alapítója, Dietmar Hopp. A társaság március közepén kiadott állásfoglalása szerint

az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát,

ha sikerül kifejleszteni. Dietmar Hopp egy interjúban leszögezte: elképzelhetetlen számára, hogy csak az Egyesült Államokban használhassák munkájuk eredményét. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 80 millió euróval (29 milliárd forint) támogatják a fejlesztést. A CureVac a legutóbbi adatai szerint évi több száz millió adag védőoltás gyártására alkalmas kapacitással rendelkezik. A tervek szerint a következő két évben bővítik a kapacitást, így elérik az évi több milliárd darabos nagyságrendet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!