Karácsonyra ne adj kisállatot ajándékba

Kisállatot karácsonyra? Gondold át, mielőtt felelőtlen döntést hoznál!

A legtöbb állatvédő szervezetnél az ünnepek ideje alatt szünetel az örökbeadás.

Szívet melengető érzés belegondolni, milyen boldogság terítené el arcát a család összes tagjának, ha az ünnepeket egy bolyhos szőrmók társaságában tölthetnék, főképp ha meglepetésként érkezne a házhoz. A valóság azonban merőben más, mint a fejünkben megszületett elképzelés. Számtalan esetben éri váratlanul a gazdákat, milyen elfoglaltságot jelent egy új jövevény a háznál, amit sok esetben igen rövid idő alatt nyűgként, kellemetlen meglepetésként, munkaként élnek meg a családtagok. Ha a gyermekeknek szánt állatot karácsonyra adjuk, a kicsi már az első napokban megunja, a szülő pedig úgy gondolja, a család mellett már nem fér bele vele is törődni, ha a gyermek nem vállalja a felelősséget.

Mindent vissza?

Ezután jön a “vissza szeretnénk csinálni az egészet” elgondolás. Jó élmény volt, de elég, az állat visszamegy a telepre. De akit a szaporítótól pár tízezer forintént vettek, hova kerül vissza? Sajnos még a menhelyről örökbefogadott kutyák sem a telepre kerülnek, miután lemondtak róluk, sokszor a szaporítóktól megvett és megunt kisállatok sorsára jutnak. Az ünnepek elteltével egyenesen az utcán találják magukat. Itt pedig védtelenek, kiszolgáltatott helyzetben vannak, és csak a szerencsésekre bukkan rá a szünidejét is mentésre feláldozó állatmentő.
A felelős döntés a felnőttek kezében van, az ő kezükben a kulcs, hogy az állatok helyzetén változtatni lehessen. A “szerelem első látásra” nézetet és a gyermek nem átgondolt akaratát felül kell írnia a megalapozott, több oldalról körbejárt elhatározásnak. Ebben nem az ember ideiglenes, rózsaszín ködös vágyai állnak a középpontban, hanem az állat érdekei.

Hatalmas boldogság az állattartás,

de nem felejthetjük el, hogy nagy munka is jár a csomaghoz. Amit az vállaljon, aki tud, aki szeretné, magának, és nem más nevében. Nem meglepiből, hanem átgondolva és felkészülve. Nem adj állatot karácsonyra, inkább válassz egy koncentrált, nyugodt időszakot, amit az első szoktató, egymásra hangolódó pillanatok igényelnek egy állatka érkezésekor. Az ünnepi időszakban az állatvédők többsége folytatja a mentést. Így tesz a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítvány is, akik a gyeptelepi kutyák megmentésére idén is jótékonysági gyűjtést szervez, hogy minél több gyeptelepen élő kutyust gazdihoz segítsenek.

A gyűjtést, ezáltal pedig a gyeptelepi kutyák kijutását az alábbi linken tudod te is segíteni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!