Karanténba zárták Marokkó szinte összes nagyvárosát

A vasárnap kiadott kormányközlemény értelmében vasárnap éjféltől több nagyvárost tilos elhagyni, és beutazni sem lehet azokba.

A marokkói kormány utasítására hétfő virradóra elzárták a külvilágtól az ország főbb nagyvárosait a Covid-19-járvány utóbbi időben tapasztalt, gyorsuló terjedése miatt – írta az MTI. A vasárnap kiadott kormányközlemény értelmében vasárnap éjféltől több nagyvárost tilos elhagyni, és beutazni sem lehet azokba.

A meghatározatlan időre szóló tilalom olyan gazdaságilag vagy turisztikailag meghatározó városokra vonatkozik, mint Casablanca, Fez, Marrákes, Tanger. A rendelkezés azonban érdekes módon nem érvényes a fővárosra, Rabatra.

A kormány  a július 31-én kezdődő „áldozati ünnepre” hozta meg ezt a szigorú intézkedést, mivel ezen az ünnepen hagyományosan nagy tömegek indulnak útnak, illetve az utóbbi napokban feltűnően emelkedett a koronavírusos esetek száma, különösen azóta, hogy július 19-én a kormány tovább enyhített a  korlátozásokon. Kinyithattak ugyan a kávéházak, éttermek, üzletek, de hivatalosan az egészségügyi vészhelyzetet augusztus 10-ig kitolták.

A lakosság nagy része nem tartja be a járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseket, elsősorban a maszkviselést, a társasági távolságtartást, akárcsak a fertőtlenítést. A hatóságok ezért súlyosan büntetnek  akár háromhavi elzárásra is számíthatnak. Az  országban, az igazolt fertőzések száma így elérte a 20 278 főt a hétvégén.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!