2019.07.24. Italy
Van, aki váltig állítja, kötelező megmosni a nyers csirkehúst, mások szerint ront a helyzeten az alapos sikálás. Vajon mi az igazság, illetve miként vélekednek a szakértők?
Kezdjük azzal, hogy miért szokták megmosni a csirkehúst. Először is a rózsaszín nyálkás réteg miatt,
ami a csirkehús felületéhez tapad. Tulajdonképpen mi is ez, vér? Mindenkit megnyugtatunk, nem az, hanem csak a hűtési folyamat során felszívódott víz, tehát
a vizet vízzel leöblíteni nem indokolt.
És mi a helyzet a baktériumokkal? A nyers csirkehús egy sor baktériummal lehet fertőzve, amelyek ételmérgezést is okozhatnak. Megszabadulhatunk ezektől a baktériumoktól, ha leöblítjük a húst? Őszintén megmondva, nem feltétlenül. Amikor lelkesen leöblítjük a húst, mosogatónk, konyhapultunk, evőeszközeink és a többi étel a
közelben a mosás révén szintén megfertőződhet, magyarul szétszórjuk a baktériumokat olyan felületekre is, amelyeket a későbbiekben – a hússal ellentétben – nem fogunk hőkezelni. Az amerikai járványügyi hatóság éppen emiatt nem ajánlja a hús leöblítését. Ráadásul egy egyszerű öblítés még csak el sem tünteti a baktériumokat. Az
egyetlen mód megszabadulni a baktériumoktól a hőkezelés:
a hús hőmérséklete az elkészítés során haladja meg a 75 °C-ot. Akadnak viszont olyan séfek is, akik szerint érdemes megmosni a húst. A húshoz gyakran csontdarabok tapadnak, és ha a hússal együtt megsütjük azokat is, rosszabb ízű lesz az elkészült ételünk. Tehát ebben az esetben sem a baktériumok miatt kerül sor az átöblítésre. Mi a helyes mód tulajdonképpen? Ha csak azért mosnánk meg a húst, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól, jobb, ha nem tesszük. Ám ha az étel ízét javítanánk a mosással, akkor törekedjünk arra, hogy semmilyen más használati tárgy se legyen a közelben.
(
Ízes Élet)