Kerüld ezeket az ételeket, ha megfázással küzdesz!

Megfázás? Felső légúti nyavalyák? Léteznek olyan ételek és italok, amik nemhogy nem segítenek, de ártanak, ha betegek vagyunk. 

Édességek

A magas cukorbevitel megfázás esetén elnyomja az immunműködést, sőt gyulladásokat okozhat az eleve legyengült szervezetben. Figyeljünk a rejtett cukrokra is, például a hozzáadott cukrot tartalmazó teákat, gyümölcsleveket is jobb elkerülni.

Egyszerű szénhidrátok

Vajas toast vagy egy tányér gőzölgő tésztaétel? Inkább felejtsük el! A finomított szénhidrátok gyorsan lebomlanak cukorrá, és innentől az előbbi pontban leírtak lépnek érvénybe. Viszont nem minden szénhidrát rossz, hiszen a teljes kiőrlésű gabonák egyenesen csökkenthetik a felső légúti megbetegedés okozta gyulladásokat.

Alkohol

A cukorhoz hasonlóan az alkohol szintén gyulladásokat idéz elő, legyengíti a fehérvérsejtek működését, és ezzel együtt a teljes immunrendszerünket. Sőt még dehidratál is, a kiszáradást pedig mindenképpen el kell kerülnünk, ha betegek vagyunk.

Fűszeres ételek

A csípős, fűszeres ételek bár tisztítják az orrot és a légutakat, a gyomrunknak sajnos nem tesznek jót. Ha hányingerrel és hasonló tünetekkel jelentkezik a betegség, bánjunk csínján a fűszerekkel.

Citrusfélék

A C-vitamin hasznos immunerősítő, ám a narancs, a grépfrút és a citrom irritálhatja gyomrunk bélbolyhait. Ha a gyomrunkat eleve „rossznak” érezzük, a C-vitamin bevitelt inkább másképp oldjuk meg.

Érdekes cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!