Két tényező van, ami miatt korábbi menopauzától kell tartani

Az idő előtti, illetve korai menopauza főként azokat a nőket érinti, akik korán – 11 évesen vagy azelőtt – kezdtek menstruálni, továbbá gyermekük sincs.

Idő előtti menopauzának az számít, amikor 40 éves kor előtt szűnik meg a menstruáció. Korai menopauzáról a 40 és 44 év közötti véget érő menstruáció esetén beszélünk. De vajon mi az oka annak, ha ilyen korán ér véget a termékeny időszak.

A friss kutatás során több mint 51 ezer nőt vizsgáltak Ausztráliából, Japánból, az Egyesült Királyágból és Skandináviából. Kiderült, hogy azok a nők, akik 11 éves korukban vagy annál korábban kezdtek menstruálni, 80 százalékkal nagyobb eséllyel néztek szembe az idő előtti menopauza tüneteivel, mint azok, akik 12-13 évesen kezdtek menstruálni. Ugyanezek a nők 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel éltek át korai menopauzát is.

Kétszer nagyobb az esélye azoknak a nőknek az idő előtti menopauzára, akik sosem voltak terhesek és sosem szültek. A korai menopauza ennél a csoportnál szintén 30 százalékkal valószínűbb.

Az idő előtti menopauza nagyjából 2 százalékos gyakorisággal fordul elő a teljes népesség körében, míg a korai menopauza 8 százalékos.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/mih83-464187/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!