Kétmillió amerikai él vezetékes víz nélkül

Több mint kétmillió amerikai otthonában nincs vezetékes víz.

A The Washington Post cikkében egy arizonai navahó indián úgy fogalmazott: "a vezetékes ivóvíz itt igazán luxus lenne". "Olyan vidéken, ahol a víz szent dolog, sokaknak több mérföldet kell gyalogolniuk a vízért" - írta a lap munkatársa. A vezetékes víz hiánya elsősorban az amerikai őslakosokat, vagyis az indiánokat sújtja. A navahók lakta Sweetwater városkában élőknek például 45 percet kell autózniuk, míg vízhez jutnak. Majd otthon kimérik a vizet mosakodásra, iváshoz, főzéshez.

A vezetékes víz mellett a csatornarendszer is hiányzik.

Az őslakos amerikaiak háztartásaiban tizenkilencszer gyakoribb, az afroamerikaiak és a spanyolajkú amerikaiak körében pedig kétszer nagyobb a vezetékes víz hiánya, mint a fehér amerikaiaknál. Míg egyes városokban az elöregedett infrastruktúra okoz gondot, a vidéki közösségeknek gyakran még az infrastruktúra kiépítésére sincs pénzük és hiányoznak a szakemberek is. A helyzet a vidéki Amerika egyes részein olyan rettenetes, hogy a szakemberek a fejlődő világéhoz hasonlítják. Brett Gleitsmann vízmérnök, aki korábban Afrikában és Dél-Ázsiában dolgozott azt mondta:

a kultúrák különböznek, de a tapasztalatok hasonlatosak.

A fejlődő országokban és Amerika egyes vidékein az emberek egyaránt kútból, vagy nyilvános vízelosztó helyről visznek maguknak a vizet, vagy olyan rokonukhoz fordulnak, akinek van vezetékes vize. A Navahó Nemzet - amely az Egyesült Államok legnagyobb indián rezervátuma - több mint 300 ezer tagja mintegy harmadának nincs sem vezetékes vize, sem angolvécéje - emlékeztetett a The Washington Post.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!