2019.10.21. Italiano
Befejezte a szüretet a Varga Pincészet, az idén a tavalyinál tíz százalékkal kevesebb szőlőt dolgoztak fel, a minőség viszont jobb lett az előző éveknél.
A pincészet két birtokán 18,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel, a tavalyinál tíz százalékkal kevesebbet, Badacsonyban 11,5 millió, Egerben pedig hétmillió kilogrammot - közölte Varga Péter tulajdonos. A csökkenést a szüreti hónapok aszályával és az ültetvényeknek az előző két év nagy terméshozamában való kifáradásával indokolta. Hozzátette:
a minőség jobb lett az előző éveknél.
Az idei szüret kezdetéig sok eső esett,
fokozva a szőlő gombás fertőzéseinek kockázatát. Akik viszont július végéig meg tudták védeni a termést, szép szőlőt szüretelhettek idén. A szárazság beszárította a korábbi fertőzések nyomait, az október elejei néhol fagyos hideg különleges aromákat hozott létre a bogyókban, az azt követő meleg pedig tovább érlelte és már töppesztette is a fürtöket.
A vártnál kevesebb szőlő termett Magyarországon
és máshol Európában is, így az export is segít levezetni az elmúlt két év alatt - a kiugró mennyiség miatt - felhalmozódott magyar borkészleteket. A Varga Pincészet a tavalyihoz hasonlóan 14,5 millió palack bort értékesít idén, és arra számít, hogy az európai terméskiesésnek köszönhetően legalább ötven százalékkal nő az exportjuk.