Keveset tudnak a nők a császármetészésről, ezért sokan maguk kérik

Egyre több a világon mindenhol, és nem csak Magyarországom, ahol a választott orvos szabadsága és ügyeleti rendje is sokat nyomhat a latba...

A császármetszések aránya a fejlett világban – ideértve Kanadát is – nagyjából 10-20 százalékkal magasabb, mint amit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl. A University of British Columbia szerint ez a szám csökkenthető, ha a nők időben kapnak tájékoztatást a terhesség és a szülés részleteivel kapcsolatban.

Kathrin Stoll kutató nyolc közepesen magas és magas jövedelmű ország fiatal nőit tanulmányozta, és arra a következtetésre jutott, hogy legalább 10 százalékuk császármetszéssel tervez szülni, noha orvosi szempontból ez cseppet sem indokolt. Többnyire a félelem motiválja őket: tízből nyolcan rettegnek a szülési fájdalomtól, tízből hat pedig a hüvelyi szülés során szerzett maradandó fizikai károsodásoktól tart.

Úgy tűnik, ha a nő megfelelő információval rendelkezik a szülésről, mint élettani folyamatról, a különbség máris óriási. Ebben az esetben 2043 nőből csupán 9 százalék mondja azt, hogy egészséges terhessége ellenére is császármetszést szeretne. A megfelelő háttértudással fel nem vértezett nők esetében ez az arány jelentősen magasabb, több mint 14 százalék.

„Fontos volna, hogy az indokolatlan császármetszések aránya csökkenjen, hiszen a császár egy hasi nagyműtét, aminél a komplikációk lehetősége igen magas, azonkívül a felépülés is jóval hosszabb ideig tart, mint egy hüvelyi szülés esetében” – fogalmazza meg a lényeget Kathrin Stoll.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/publicdomainpictures-14/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!