Kijöttek a számok, ilyen lesz a diótermés idén

A dióbél az előző évek átlagánál 10-15 százalékkal többe kerül jelenleg.

Tavalyhoz hasonlóan közepes mennyiségű, mintegy 7-7,5 ezer tonna dió teremhet az országban - mondta a FruitVeB alelnöke. A dióbél az előző évek átlagánál 10-15 százalékkal többe kerül jelenleg. Apáti Ferenc ismertette, hogy az időjárás kedvezett a gazdáknak és a betakarítás is zavartalan volt, a minőséget jónak ítélte. A dióburok-fúrólégy éppen azon ültetvények termését károsította, csak a Dunántúlon, ahonnan a dióbél jelentős része származik.

Ez vezetett a dióbél kínálat csökkenéséhez,

a fogyasztói árak növekedéséhez. A szárítatlan héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, 10-12 százalékkal haladja meg az előző évi árakat. A dióbél termelői árai az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500-2000 forint között mozogtak, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500-4000 forint között alakult.

A magyarországi termőterület folyamatosan nő:

míg tíz évvel ezelőtt alig haladta meg a háromezer hektárt, addig jelenleg 7100 hektáron termesztenek diót, ebből a termőkorú ültetvények területe mintegy ötezer hektár. Az előállított dió termelési értéke évente 4-6 milliárd forintot tesz ki. A magyar dió prémiumkategóriás termék az európai piacon, fő export célországok közé Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc sorolható.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!