Kínzó kérdéseink: miért szőrös az őszibarack?

Biztonságtechnikai fejlesztés...

Bár tudom, hogy génállomány szerint a nektarin és az őszibarack között csak a héjért felelős gének különböznek, azért nem ugyanaz a kettő, valljuk be. Kiráz a hideg a szőrős héjtól, és az élet kínzó kérdései között tartom számon, hogy miért szőrös az őszibarack? Miért kell ennek így lennie, miért kell, hogy akadály háruljon közém és az imádott barackom közé? 

A kis szőrök védelemre szolgálnak.

Mosásnál is jól látható, hogy a víz nehezebben jut el a húshoz, nem áztatja át egykönnyen a héjat, inkább összegyűlik a felszínén kis cseppek formájában. Ez a szőrnek tudható be. És ha tudnád, hogy a boltban kapható barackok fele olyan szőrösek sincsenek, mint a piaciak, vagy éppen a frissen szedett barackok! A fán ugyanis az egyébként igen vékony héjat támogatja meg ez az ezernyi kis szál, ami a nedvességet a gyümölcsön belül tartja, vagyis véd a kiszáradástól, ezzel egy időben kívül is tartja azt, véd a kisebb esőtől, harmattól, és így megelőzi az idő előtti rohadást. Sőt a apróbb rovaroknak, kártevőknek akár akadályul is szolgálhat az egyenetlen felszín, ami miatt kisebb kedvvel támadják meg a fejlődő gyümölcsöket. Az pedig, hogy

miért kevésbé szőrös a bolti barack,

csupán miattunk, vásárlók miatt van. Különböző technikákkal, mosással, nagyon enyhe dörzsöléssel ugyanis könnyen eltávolíthatók ezek a kis szőrszálak, amelyeket – rajtam kívül is, ezek szerint – sokan nem szeretnek. És ha még így sem jó a héj, akkor egy kis áldozattal viszonylag könnyen meg lehet hámozni a barackot. Az igazán érett daraboknak szinte csak le kell húzni a héját, a kevésbé érett barackokat pedig csak le kell forrázni kb. fél percig, majd jeges vízbe helyezni, és máris lehúzhatóvá válik a héja. És ha nem vagy ilyen válogatós, mint én, akkor akár (szó szerint), szőröstől-bőröstül is megeheted, vagy… ehetsz nektarint!

(Ízes élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!