Kirántva eszed a padlizsánt? Hol élsz, egy kő alatt?

Szuperképessége: 100 gramm padlizsánban csupán 27 kalória van.

Tobzódunk a nyári zöldségekben és gyümölcsökben, padlizsánból is gyönyörű, friss példányok várnak ránk a piacon. A padlizsán alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír, ezért a diétás táplálkozásba is könnyen beilleszthető - írja az Ízes Élet. A rostok hozzájárulnak, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat, és még az emésztésünket is segítik. 100 g padlizsán csupán 27 kalóriát tartalmaz, így igazán kedvező választás azok számára, akik ügyelnek az alacsony energiabevitelre. Gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban és foszforban, vízhajtó, méregtelenítő hatású. 

Milyet válasszunk?

Legyen fényes, sötétlila a héja, és rugalmas a tapintása. A fakó, foltos, repedezett padlizsán túlérett, hasonlóan nem lesz megfelelő, ha nyomásra puhának érezzük. 

Ötletek padlizsánhoz: Kence

Akár padlizsánkrémet, akár zakuszkát vagy ajvárt készítünk, héjastól, egészben megsütött padlizsánokra lesz szükségünk. Egy titka van ezeknek a finomságoknak: ha tehetjük, süssük a padlizsánt grillen, faszén felett. Így kapja meg azt a füstös ízt, amelytől a krémek igazán ellenállhatatlanok lesznek. 

Szintet lép a lecsó

A klasszikus lecsó franciás változatába padlizsán és cukkini is kerül, érdemes kipróbálni nekünk tetsző arányban. Ugyanúgy készítsük, mint a „magyar lecsót”. De persze nem muszáj csak lecsóra szorítkoznunk, bármilyen húsos vagy zöldséges, paradicsommal készült raguba isteni lesz. Vagy akár tésztához…

Töltve 

A töltött zöldségek a maradékhasznosítás sztárjai. Készíthetjük rizzsel, bulgurral, kuszkusszal, paradicsomosan, gombával, darált hússal vagy csak zöldfűszerekkel, a tetejéről pedig le ne felejtsük a sok-sok sajtot! 

 

Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!