Kisbölény született Miskolcon - kép

A Miskolci Állatkert első európai bölény borja augusztus végén jött a világra.

A kis bika az első napokat többnyire pihenéssel töltötte, de már egyre gyakrabban követi anyját és a többi felnőtt állatot. Az újszülöttel együtt így már öt fős az állatkert bölény csordája. A Miskolci Állatkert első bölényei 2016-ban érkeztek meg, majd 2017-ben lett négytagú a csapat. A bikaborjú, a patások többségéhez hasonlóan nagyon fejletten jön a világra, születése után pár órával már anyjával együtt sétál. Az európai bölény (Bison bonasus) Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse, ami a vadászat hatására az elmúlt évszázadokban

élőhelyein fokozatosan kipusztult.

Magyarországon is élt egykor európai bölény. Vadászata Mátyás király korában még közönséges eseménynek számított. Az utolsó magyar bölényt feltételezések szerint Erdélyben, a borgói Plaj-magaslaton 1762-ben ejtették el. Az utolsó vadon élő egyedét pedig minden bizonnyal 1925-ben ölték meg a lengyelországi Bialowieza-i őserdőben. Szerencsére az állatkertek erőfeszítései meghozták eredményüket: az állomány folyamatosan növekszik, így az 1950-es évek óta több helyre is sikeresen visszatelepítették.

Manapság közel kétezer bölény él szabadon

Lengyelországban, Fehéroroszországban, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában, az európai állatkertek összehangolt tenyészprogramjának köszönhetően. A Miskolcon világra jött borjú is várhatóan eddig lesz itt látható, majd a faj tenyészprogramjának keretében más állatkertbe kerül.

Képek: Veress Tamás, Miskolci Állatkert

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!