Klímaszerviz tavasszal – Miért és hogyan?

Akárcsak egy autónak, egy légkondicionáló berendezésnek is rendszeres karbantartásra van szüksége, hogy a lehető legtovább működhessen problémamentesen. Ugyan ez vonatkozik a klímákra is.

Egy légkondicionálót évente legalább egyszer meg kell nézetni egy szakemberrel, de miért is olyan fontos ez, és miért pont tavasszal ajánlott elvégezni egy nagyobb karbantartást, illetve a klímaszerelést?

Miért van szükség a karbantartásra?

A klímaberendezések rendszeres karbantartása hosszútávon rengeteg pénzt segít megspórolni.

Gondoljon csak bele, hogy mind a beltéri, mind pedig a kültéri egységek mennyi sarat, port és egyéb szennyeződéseket gyűjtenek össze az év során (nem csak akkor, amikor használják őket). Ez a piszok könnyedén beférkőzhet a készülékek érzékenyebb alkatrészei közé, aminek két súlyos következménye lehet.

Az egyik az, hogy csökkenhet a klíma hatékonysága, ami hosszútávon felesleges költségeket halmozhat fel a háztartás számára. A másik, hogy a berendezés egyes részei hamar tönkremehetnek, ami megint csak extra szervizköltségeket von majd maga után.

Egyes karbantartási feladatokat akár ön is rendszeresen elvégezhet saját légkondicionáló berendezésein. Például kicserélheti vagy megtisztíthatja a légszűrőket, hiszen az eldugult légszűrők nem csak a már említett energiahatékonyságot csökkenthetik, hanem a levegőben terjengő szennyeződéseket sem képesek olyan hatékonyan összeszedni.

Na persze, még ha rendszeresen és alaposan is elvégzi ezeket az alapvető feladatokat, akkor is érdemes legalább évente egyszer egy klímaszerelővel is megnézetnie egységeit, hiszen egy szakember sokkal alaposabban átvizsgálhatja és kitakaríthatja ezeket, illetve felmérheti az állapotukat. Egy profi karbantartás alkalmával olyan problémák is észrevehetők, amiket még időben lehet orvosolni, így később nem eredményeznek súlyosabb költségeket.

Szóval mikor hívjon klímaszerelőt az éves karbantartáshoz?

A legnagyobb karbantartást tavasszal ajánlott elvégezni – de miért?
Tavasszal kisebb a klímaszerelők forgalma, így biztos lehet benne, hogy berendezése felkészülten várja majd a nyári hőséget. Ha az első hőhullámig vár, akkor biztosan nehezebben talál majd magának olyan klímaszerelőt, aki rövid időn belül elvállalja a készülékek karbantartását. Nyáron előfordulhat, hogy a szakemberek hetekre előre be vannak táblázva.

Kerülje el ezeket a kellemetlenségeket azzal, hogy időben elintézi a karbantartást!

Mikre figyel oda egy klímaszerelő a légkondicionálók karbantartása során?

Íme néhány főbb feladat, amit egy klímaberendezés során el kell végezni:

- A párologtatók és egyéb alkatrészek alapos megtisztítása.
- A levelek, gallyak és egyéb hulladék eltávolítása a kültéri egységből. Ha szeretné megkönnyíteni a szerelő dolgát, akkor távolítson el minden ilyen hulladékot a kültéri egység körül, mielőtt a szakember megérkezne, hogy egyszerűen hozzáférhessen.
- A légterelők ellenőrzése és szükség szerinti korrigálása.
- A belső alkatrészek alapos ellenőrzése esetleges repedések vagy más problémák miatt. Egyes alkatrészek észrevehetetlenül is tönkremehetnek.
- Az elvezetőcső kitakarítása és ellenőrzése – ha ez a cső eldugul, akkor kondenzvíz akár vissza is folyhat a beltéri egységbe, azon keresztül pedig a szobába.
- A rendszer termosztátjának ellenőrzése.

Ne feledje: a megelőzés mindig sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint utólag orvosolni a problémákat!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!