Koffeinmentes kávé: az unikornis rokona?

A koffeinérzékenyek számára jelentene megoldást.

Van, akinek nem zavarja meg az álmát, és van, aki a délután elfogyasztott kávé hatására is csak forgolódik egész éjszaka. Ebbe az utóbbi csoportba tartoznak azok az emberek, akiknek megoldást jelenthet a koffeinmentes kávé - írja az Ízes Élet. Hozza az ízélményt, de megmarad a pihentető alvás – legalábbis ezt várnánk tőle. Rossz hírünk van azonban: a

koffeinmentes címkével ellátott kávék sem teljesen mentesek,

van bennük valamennyi koffein. Ennek igen egyszerű oka van: a koffeint maga a kávébab tartalmazza, és ugyan különböző eljárásokkal ki lehet vonni belőle, de nem maradéktalanul. Egy csésze hagyományos kávé átlagosan 70-120 mg koffeint tartalmaz, az európai uniós szabályok szerint a koffeinmentesként árult kávékban 0,1% lehet a koffein aránya, ez a szám az Egyesült Államokban 3%. Ekkora mennyiség elenyésző az egészségesen működő szervezet számára, azonban az arra érzékenyeknél már produkálhat izgatottságot, álmatlanságot. 

De miért van mégis koffein a mentes kávéban?

A válasz egyszerű. A koffeinmentes kávé készítése során a legtöbb koffeint sikerül eltávolítani a kávéból, csak éppen nem mindet. A maradék mennyisége függ a kávé fajtájától is: a robuszta kávék például több fennmaradó koffeint tartalmaznak, mint az arabica típusúak. A mentesítés folyamata szintén befolyásolhatja a maradék koffein mennyiségét, a leginkább mentes kávék az úgynevezett svájci vizes módszerrel készülnek, ezek 99%-os tisztaságúak.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!