Koleszteringyógyszert vetnének be a Covid ellen

A Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) és a New York-i Mount Sinai Egészségközpont szakemberei szerint hatékony lehet a Covid-19 kezelése során egy koleszterincsökkentő gyógyszer.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a betegséget okozó koronavírus miként módosítja a páciens tüdejét, hogy reprodukálhassa önmagát. A legfőbb megállapításuk, hogy a vírus megakadályozza a szénhidrátok elégetését, így

zsír halmozódik fel a tüdő sejtjeiben,

megteremtve a vírus sokszorozódásához szükséges feltételeket. A kutatók szerint mindez segíthet magyarázatot adni arra, hogy a magas vércukor szinttel és koleszterinszinttel küzdő páciensek esetében miért magas gyakran a fertőzés kockázata.
Mivel a vírusok paraziták, önmagukban nem képesek szaporodni, csak ha átveszik az irányítást a gazdaszervezet sejtjei felett. Ha sikerül megismerni, hogy a koronavírus miként kontrollálja a fertőzöttek anyagcseréjét, akkor

"visszaszerezhetjük tőle az irányítást

és megfoszthatjuk a túléléséhez szükséges kulcsfontosságú forrásoktól". Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) által engedélyezett készítményeket tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy a koleszterincsökkentők közé tartozó fenofibrát nagy reményekkel kecsegtet a vírus szaporodási képességének blokkolását illetően. Azzal, hogy lehetővé teszi a tüdősejtek számára a több zsír elégetését, a fenofibrát "lazít" a vírus szorításán és megakadályozza szaporodását.
A Sneak Peeken elérhető tanulmány szerint mindössze öt napnyi kezeléssel a vírus csaknem teljesen kimutathatatlanná vált.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!