Komoly ezüstleletet talált egy fiatal pár

A közel kétezer érméből álló lelet Szapolyai János idején kerülhetett a földbe.

Egy éppen „jó időben a jó helyen” sétálgató fiatal pár lett a haszonélvezője a vaddisznók kincs kereső munkájának. Pár felvidéki malac ugyanis

komoly ezüstpénz kollekciót túrt elő a földből,

Rózsahegy városától néhány kilométerre északra, Likavka vára alatt - írja a bumm.sk.  A XV. és XVI. század fordulóján elrejtett 1867 ezüst dénár, illetve további két garas és két arany dukát összsúlya több mint egy kilogramm. A lelet felfedezését követően a becsületes megtalálók azonnal a rendőrséget és a műemlékvédelmet hívták.

Martin Furman a rózsahegyi műemlékvédelmi hivatal régésze szerint, mivel a megtalálók mindenben a szlovák törvények szerint jártak el, a talált kincs teljes értékének megkaphatják jutalmul. „A szakértők mondják meg, de úgy tippelem,

több tízezer euró ütheti a markukat”

– mondta a régész.

Furman szerint 1527 után (a legújabb érme verésének éve) Likava várának ostromakor rejthették el a pénzt. Ekkoriban Zápolya János volt a vár ura, tőle foglalta el Habsburg Ferdinánd 1529-ben a várat. Mivel ebből a korból ritkán bukkan fel ilyen lelet Szlovákiában, komoly értékről van szó. A kincs a rózsahegyi Liptó múzeum kollekcióját fogja gyarapítani.

Az ezerötszázas években egy napszámos hat-tíz dénárt kapott, tehát ezért

a kincsért közel egy évet kellett dolgozni

egy földművesnek. Vagy másképp: nyolcvan kecske ára ezüstöt vetett ki most magából a föld mélye. „Azért is rendkívüli a lelet, mert évszázadok óta érintetlen, senki nem nyúlt hozzá, a helyszínen pedig mindent dokumentálni tudtunk” – örvendezett Martin Furman.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!