Konyhai okosság: így marad friss a gomba!

Nyálkás, kellemetlen szagú lesz a hűtőben? Itt van néhány trükk a frissen tartásához!

Pár nappal azután, hogy a boltban vagy a piacon megvettük a finom, gusztusos gombát, benyúlunk a hűtőbe, majd szomorúan tapasztaljuk, hogy az alapanyagunk nyálkássá, kellemetlen szagúvá változott. Ismerős érzés? Szerencsére van pár trükk, amelyek segítségével tovább frissen tarthatjuk a gombákat. A boltban vásárolt, vákuumfóliázott gombát próbáljuk felhasználásáig a fóliában tartani, ez lesz a frissesség kulcsa. Ha csak pár darabra lenne szükségünk a tálcáról, óvatosan bontsuk meg az egyik sarkát, majd a

lehető legalaposabban zárjuk vissza a fóliát.

Ha viszont a piacról hoztuk haza műanyag zacskóban, akkor a papírtörlő lesz a jó megoldás. Amint hazaértünk, szedjük ki a gombát a zacskóból, csavarjuk a fejeket papírtörlőkbe, majd tegyük vissza a zacskóba. A tasak száját ne zárjuk le szorosan, hagyjuk levegőzni. A papírtörlők felszívják a felesleges nedvességet, a gomba lédús marad, de nem válik nyálkássá. A harmadik módszer a papírzacskó, amely szintén jól szabályozza alapanyagunk nedvességtartalmát. Tároljuk a gombákat résnyire nyitva hagyott papírzacskóban, így képesek lesznek a szellőzésre, sőt a gombákból felszabaduló gázok is megszökhetnek. Ez azért fontos, mert a gázképződés felelős a túl korai beérésért.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!