Konyhai tippek az őszi vacogás ellen

A ködös, esős őszi napokon nincs jobb lélekmelengető, mint egy forró, gyümölcsös pite, egy nagy csésze, gőzölgő forrócsoki vagy egy ízletes leves.

Összegyűjtöttünk pár fantasztikus receptet, melyek tökéletesen illeszkednek az évszak hangulatához, messzire űzik a depressziót és garantáltan átmelegítik testünket és lelkünket.

Vanilla chai – Egzotikus és forró kortyolni való

Egy kisebb edényben melegítsünk fel 50 ml vizet, amihez adjunk 5 kardamon magot, 2 szegfűszeget, 1 csillagánizst, 1 fahéjrudat és 1 teáskanálnyi reszelt gyömbért. A víz felforrása után vegyük le a keveréket a tűzről, adjunk hozzá egy fekete tea filtert és 100 ml szójatejet. Tegyünk rá fedőt, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le és csészében tálaljuk a hűvös őszi estékre tökéletes, egzotikus teafélét.

Chilis-gyömbéres Hokkaido sütőtökkrémleves – Forró leves hideg napokra

3 kisebb hagymát, 25 g gyömbért és egy chilit vágjunk apróra. Egy közepes méretű Hokkaido tököt vágjuk félbe, kanállal szedjük ki a magokat, majd vágjuk kockára a tököt. Olajon pirítsuk meg a hagymát, a gyömbért és a chilit, majd ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, sót, borsot. Öntsünk 100 ml fehérbort és 600 ml zöldségalaplevet az edénybe, majd lefedve főzzük alacsony fokozaton 20-25 percig. 200 ml kókusztej hozzáadása után főzzük további 5-6 percig. Vegyük le a tűzhelyről és botmixer segítségével pürésítsük az ízletes őszi levest.

Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal – Az édes gyerekkor íze

Aprítsunk fel 100 g étcsokit. Közben egy edényben közepes hőfokon melegítsünk fel 600 ml tejet, amihez adjunk hozzá 2 csillagánizst és négy szegfűszeget egy teatojásban. Ezután adjuk hozzá a csokit és kevergessük, amíg el nem olvad a csokoládé. Hagyjuk melegedni 5-10 percet folyamatos kevergetés mellett. Habverővel verjünk fel 100 ml habtejszínt. Vegyük ki a teatojást a forró csokiból, melyet öntsünk csészékbe. A csoki tetejére halmozzuk a tejszínt, majd Be My Macaron macaronnal tálaljuk. A csokis macaron illik hozzá a legjobban, de a gyümölcsös ízek – például az erdei gyümölcs vagy a narancs - is jó választásnak bizonyulhatnak.

Fűszeres-répás körteleves - Őszi étel különlegesség

Hámozzunk meg és kockázzunk fel 400 g répát. Ezután hámozzunk meg, csumázzunk ki és kockázzunk fel 3 nagyobb körtét. Egy teáskanálnyi vajat olvasszunk fel egy edényben, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot. Adjuk hozzá a répát és a körtét, majd karamellizáljuk pár percig. Öntsünk 700 ml vizet az edény tartalmához, egy csipet sóval és borssal ízesítsük a keveréket, majd egy botmixerrel pürésítsük a levest. 15-20 percig főzzük közepes lángon, majd alapos kevergetés mellett adjunk hozzá 150 ml tejfölt. Pirított magvakkal, melegen tálaljuk a pikáns, elsőre talán kissé szokatlan ízvilágú, őszi levest!


A fenti finomságok forrón a legízletesebbek, de a felhasznált fűszerek a vérkeringést is serkentik, így átmelegítve minket a hidegebb napokon. Ebédre, vacsorára vagy akár piknikhez, őszi sétákhoz is ideálisak, de az biztos, hogy a forró csészét szorongatva a kinti hideg nem is tűnik majd olyan szomorkásnak.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!