Konzervatív polgártársaink gondolkodását az undor befolyásolja?

Mennyire taszít egy olyan fénykép, amely egy férget evő embert ábrázol? Ha a válaszod „eléggé”, abból már következtetni lehet a politikai hovatartozásodra.

A Lincolni Egyetem (Nebraska) kutatói ötven önkéntesnek 38 visszataszító képet mutattak. A fotók olyan gusztustalan jeleneteket ábrázoltak, mint például egy férget evő ember, egy nyitott, gyulladt, kukacos seb, egy hihetetlenül sovány ember, vagy ahogyan az emberi ürülék úszik a vécécsészében. Miközben az alanyok a fényképeket nézték, a szakemberek elektromos érzékelőkkel mérték, mennyire találják az alanyok gusztustalannak a látottakat. Amikor ugyanis az undor érzése tör ránk, szervezetünkben olyan mérhető változások indulnak meg, amelyeket nem tudunk befolyásolni.

Az eredmények azt mutatták,

hogy a konzervatív beállítottságú emberek nagyobb mértékben viszolyogtak a képeken látottaktól. Ők azok az állampolgárok, akik például a melegházasságot is erősen ellenzik. Azt a kutatók is elismerik, hogy elméletüket nem fogja osztatlan elismerés fogadni, mivel mindenki szeretné azt hinni, hogy politikai véleménye ésszerű, és nem pusztán fizikai alapokon nyugszik. Pedig

az undorérzés mindennél jobban befolyásol

világról alkotott véleményünk kialakításában. „Minél érzékenyebben reagált valaki a felkavaró fotókra, annál nagyobb valószínűséggel vallott konzervatív politikai nézeteket, főleg a melegházasság tekintetében” – vélik a kutatók. Főleg a szexualitással kapcsolatos témák váltottak ki többekből undorreakciót – egy olyan egyszerű folyamatot, amely azért alakult ki, hogy megvédjen a fertőzésektől. Mindez azt jelenti, hogy a politikai nézet leginkább a génektől függ, és ezzel kapcsolatos döntéseinket nagyban befolyásolja a tudatalatti.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!