Különleges dolog derült ki a kacsacsőrű emlősről

A kacsacsőrű emlősök tíz nemi kromoszómával rendelkeznek - derítette ki a Bécsi Egyetem kutatása.

Az emlősök általában, - így az emberek is - összesen két nemi kromoszómával rendelkeznek. Ám a Csi Csou kínai kutató vezette szakértői csoport megállapítása szerint a kacsacsőrű emlős nemi kromoszómái

öt kromoszóma hosszúságú láncolatban, párosával

helyezkednek el - írja a Nature. A kacsacsőrű emlősnél (Ornithorhynchus anatinus) megfigyelt láncolat korábban körbeérhetett és összezárulhatott. Erre utal, hogy a legutolsó kromoszóma, az X5 nagyobb hasonlóságot mutat az első, X1 kromoszómával, mint a vele egyenértékű párjával, az Y5-tel.

Csou és kutatótársai megvizsgálták az emu

(Dromaius novaehollandiae) és a pekingi kacsa (Anas platyrhynchos domestica) nemi kromoszómáit is, és eredményeiket a Genome Research és a GigaScience című tudományos lapban is bemutatták. A két madárnál is különlegességet találtak: mindkét faj ősi nemi kromoszómákkal rendelkezik, melyeken sok gén található. A hím madarak két Z-kromoszómával, a nőstények egy Z- és egy W-kromoszómával rendelkeznek.

Ezek kétharmad részt azonosak egymással,

míg például az emberek esetében - ahol a nők két X-, a férfiak pedig egy X- és egy Y-kromoszómával rendelkeznek - az Y-kromoszóma csak a gének egyharmadát hordozza az X-kromoszómához képest.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!