Látásvizsgálattal kiszűrhető az autizmus?

Elképzelhető, hogy egy egyszerű látásvizsgálattal kiszűrhető az autizmus?

Az autizmussal küzdő gyerekek pupillája ugyanis lényegesen hosszabb ideig szűkül vissza a fénytesztet követően - állítják a Washington State University kutatói.

A fényteszt során egy tollhoz hasonlító eszközzel világítanak a páciens szemébe, aminek eredményeként a pupilla kitágul, nagyobb és szélesebb lesz, hogy alkalmazkodjon a fényhez. kiderült, hogy az autizmussal küzdő gyerekek 70 százalékának a fénytesztet követően lényegesen tovább tart, amíg a pupillája újra a normális állapotra szűkül. A szakemberek abban reménykednek, hogy ezzel az egyszerű diagnosztikai módszerrel az autizmus szűrése egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válik.

“Az első kísérletek rendkívül ígéretesek, így abban bízunk, hogy akár egy nap alatt is bárkiről kiderülhet, ha autizmussal küzd” - mondja Dr. Georgina Lynch professzor, a kutatás egyik vezetője.

A szakember szerint a szemnek ez az abnormális működése azt is megmagyarázza, hogy miért okoz nehézséget az autisták számára a szemkontaktus megteremtése és megtartása, és miért ézékenyek sokan közülük az éles, erős fényekre.

“A neurotipikus emberek esetében ez az adottság van segítségünkre abban, hogy figyelni tudjunk embertársainkra, és kapcsolatot tudjuk teremteni velük. A beszéd és a szocializáció során ezek fontos képességek. Az autisták számára ez nehézséget jelent” - teszi hozzá dr. Lynch.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/blueberrykings111-8249241/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!