Legyen belőled konyhád profi szakácsa!

Erre figyelj különösen, ha profi séf lennél a saját konyhádban!

Minden szakma az alapokkal kezdődik. Hiába lennénk tehetségesek az ízek párosításában vagy éppen a tálalásban, ha az alapfogalmakkal nem vagyunk tisztában. Persze nem kell séfképzésben részt vennünk, de érdemes megnézni, hogy egy-egy ilyen iskolában mire fordítanak nagy hangsúlyt.

Profi késhasználat

Fontos, hogy az adott alapanyaghoz biztonsággal tudjunk megfelelő kést választani, és az is, hogy elsajátítsuk a technikát. Ezután pedig jöhet a gyakorlás: egészen addig folytassuk, amíg gyorsak és pontosak nem leszünk. A lényeg a sebesség mellett azon van, hogy képesek legyünk egyenletes méretű darabokat vágni, hiszen a különböző méretűre vágott zöldség és hús nem fog egyenletesen megfőni.

Tudnod kell egy jó alaplevet

Számtalan ízletes étel alapja a jó minőségű alaplé, nem csoda, hogy ez az egyik legelső dolog, amelynek meg kellene tanulnunk az elkészítését. A kulcs a türelem, az alaplevet órákon keresztül kell főzni forralás nélkül, és időnként le kell fölözni a felszínét. A főzés végén koncentrált, karakteres ízeket kell kapnunk. 

A cukor kiegyensúlyozza a sót, a savas hozzávalók pedig a zsírt

Szintén olyan alapszabályok, amelyek jó mankót jelenthetnek főzés közben. Ha egy étel túl sós lett, akkor a só ízét egy kis cukorral vagy mézzel jól el lehet kendőzni. Az étel fajtájától függően ez az édes hozzávaló lehet akár sárgarépa vagy édesburgonya is. Hasonlóan, ha túl zsíros vagy olajos az étel, akkor ecetet, citromlevet vagy joghurtot adhatunk hozzá. 

Olvasd el a teljes cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!